Juhokórejský prezident vyzval na rýchle obnovenie rozhovorov USA s KĽDR

    0
    Na snímke juhokórejský prezident Mun Če-in (Autor: TASR)

    Juhokórejský prezident Mun Če-in vyzval v pondelok USA a Severnú Kóreu, aby po minulotýždňovom summite v Hanoji, ktorý sa skončil predčasne a bez dohody, rýchlo obnovili rozhovory zamerané na denuklearizáciu KĽDR. Informovala o tom agentúra AFP.

    “Dúfame, že obe krajiny budú pokračovať v dialógu a že ich lídri sa čoskoro stretnú, aby dosiahli dohodu, ktorá bola tentoraz odložená,” povedal Mun Če-in na stretnutí juhokórejskej bezpečnostnej rady v Soule. Vyjadril nádej, že rozhovory KĽDR-USA nakoniec prinesú dohodu a konštatoval, že nie je priaznivé, ak je v rozhovoroch dlhá prestávka alebo sa ocitnú na mŕtvom bode. 

    Mun Če-in zároveň uviedol, že Soul sa bude naďalej snažiť zohrávať aktívnu úlohu pri sprostredkovaní týchto rozhovorov. Zo stretnutia bezpečnostnej rady vzišiel tiež návrh juhokórejskej vlády na trojstranné polooficiálne rozhovory, ktoré Mun označil za najhlavnejšiu prioritu Soulu v snahe zabrániť, aby došlo k zmareniu rozhovorov USA a KĽDR o denuklearizácii. 

    Juhokórejská ministerka zahraničných vecí Kang Kjong-wha uviedla, že zámerom navrhovaných trojstranných rozhovorov je snaha o urovnanie rozdielnych názorov na množstvo sankcií, ktoré by mali USA voči KĽDR zrušiť výmenou za jej jadrové odzbrojovanie. 

    Summit Trump-Kim sa konal vo vietnamskej metropole Hanoj v dňoch 27. a 28. februára. Skončil sa predčasne, bez dohody, či dokonca spoločného vyhlásenia, pričom verzie USA a KĽDR o tom, prečo sa tak stalo, sa rozchádzajú. Americký prezident Donald Trump podľa vlastných slov rokovania opustil vo chvíli, keď severokórejský vodca Kim žiadal úplné zrušenie amerických sankcií uvalených na KĽDR. Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho však medzičasom toto Trumpovo tvrdenie poprel a uviedol, že Kim Čong-un žiadal čiastočné, nie úplné zrušenie sankcií výmenou za demontáž svojho najväčšieho jadrového zariadenia v Jongbjone za prítomnosti amerických expertov.

    Obe strany však po summite zároveň opäť potvrdili svoj záväzok pokračovať vo vzájomnom dialógu, informovala agentúra Jonhap. Trump pritom tiež uviedol, že na summite došlo k pokroku citujúc Kimov verbálny prísľub naďalej nepokračovať v jadrových a raketových skúškach.

    - Reklama -