Vo Viedni sa stretli vysokopostavení vojenskí predstavitelia Ruska a USA

    0
    generál Valerij Gerasimov (Autor: TASR)

    “Obaja vojenskí predstavitelia hovorili o predchádzaní komfliktom medzi koalíciou (vedenou USA) a ruskými operáciami v Sýrii, vymenili si názory na stav vzťahov medzi armádami USA a Ruska, ako aj na aktuálnu bezpečnostnú situáciu v Európe, či iné dôležité otázky,” uviedol Dunfordov hovorca Pat Ryder. 

    Podľa Rydera si najvyššie postavení vojenskí predstavitelia Spojených štátov a Ruska uvedomujú význam udržiavania pravidelných kontaktov pri predchádzaní omylom a konfliktom v oblastiach, kde vojenské jednotky oboch štátov operujú v tesnej vzájomnej blízkosti.

    K stretnutiu generálov Dunforda a Gerasimova, ktoré bolo od júna prvým, došlo v čase zvýšeného napätia medzi Spojenými štátmi a Ruskom, keď sa pozornosť amerického ministerstva obrany (Pentagónu) vo zvýšenej miere sústreďuje na Rusko ako na “veľmocenského” protivníka, napísala AFP. 

    Napriek konfliktu v Sýrii a zvyšujúcemu sa bilaterálnemu napätiu medzi Ruskom a USA, zostal komunikačný kanál medzi vrcholnými vojenskými predstaviteľmi oboch krajín otvorený.

    V auguste 2018 zaslala Moskva Washingtonu dôverný list obsahujúci návrhy na spoluprácu v oblasti obnovy vojnou zničenej Sýrie a zabezpečenia návratu utečencov. 

    Vlani v decembri rozhodol americký prezident Donald Trump o stiahnutí všetkých amerických vojakov zo severovýchodu Sýrie, kde po boku kurdských síl bojovali proti džihádistom z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Odvtedy však svoje rozhodnutie zmiernil a prisľúbil, že Spojené štáty ponechajú v oblasti 200 príslušníkov svojich ozbrojených síl, uviedla AFP.

     

    - Reklama -