Fico stále odmieta zverejniť dôkaz, že nevolal s Vadalom

    0
    Predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: TASR)

    Fico reagoval na informáciu denníka La Repubblica

     
    Prvýkrát Robert Fico reagoval na informáciu talianskeho denníka La Repubblica po zverejnení informácie. Taliansky denník 20. februára uviedol, že šéf Smeru v roku 2012, keď bol predsedom vlády, s Vadalom telefonoval. Informáciu denníku potvrdil zdroj, ktorý mal k odpočúvaniu prístup.
     
    Písali sme: 
     
    V nedeľu 24. februára v diskusnej relácii TA3 Fico iba pred moderátorom mával údajným potvrdením, že s Vadalom netelefonoval. Fico tam uviedol: „Toto je komunikácia medzi ministerstvom zahraničných vecí a naším veľvyslanectvom v Ríme, kde informuje veľvyslanec, aké kroky urobil a aké konkrétne odpovede mu dal generálny prokurátor a kalábrijský prokurátor na otázku, či existuje nejaké odpočúvanie pána Vadalu, v ktorom je môj hlas,” papier na kameru neukázal a hneď si ho vložil do vnútorného vrecka saka.
     

    Vadalu nepoznám

     
    Opäť zdôraznil, že v roku 2012 nemal žiadny dôvod telefonovať s Vadalom, a dodal, že ho nepoznal, nepozná, Vadala nemá jeho telefónne číslo a Fico nemá Vadalovo. 
     
    Fico zároveň vyčítal novinárom, že nikto z nich nezavolal do Talianska, aby si na prokuratúre overil, či sa telefonát naozaj uskutočnil. Po viacerých neúspešných pokusoch denníka SME sa im minulý štvrtok (28. 2.) podarilo spojiť s prokurátorom z mesta Reggio Calabria Gaetanom Calogerom Pacim, kľúčovou osobou vo vyšetrovaní Vadalu a 'Ndranghety v Taliansku, ktorý sa práve vrátil z dovolenky.
     

    Prokurátor nepotvrdil Ficove slová

     
    Prokurátor denníku SME nepotvrdil Ficove slová, že telefonát medzi ním a Vadalom neexistuje a uviedol, že o Ficových vyjadreniach vie. „Nechcem vstupovať do tejto záležitosti,” reagoval. „To, čo povedal premiér (Robert Fico – pozn. red.), ma nezaujíma,“ dodal pre SME Paci a vysvetlil, že prokurátori vedú súdne vyšetrovanie a nevstupujú do polemík.
     
    Na požiadavku SME predložiť potvrdenie o neexistencii telefonátu reagoval aj hovorca Smeru Ján Mažgút s tým, že to zariadi a ozve sa. Po opätovnej požiadavke už hovorca nezdvíhal ani neodpovedal. S denníkom komunikovala už len jeho kolegyňa z tlačového odboru Ľubica Končalová. „Pán predseda je na výjazde v Banskej Bystrici, neviem vám s tým dokumentom pomôcť. Skúšajte v pondelok volať pána Mažgúta.“ Ten redakcii SME nedvíhal.
     

    Pellegrini Ficovi verí

     
    Potvrdenie nevideli ani iní. Ani premiér Pellegrini nevidel Ficovo údajné potvrdenie, že netelefonoval s Vadalom. Napriek tomu nemá podľa vlastných slov dôvod šéfovi strany neveriť. „Iný dôkaz na stole nemám, takže nemôžem ani veriť, že došlo k takému telefonátu,“ vyhlásil Pellegrini v TA3.
     
    Reagoval aj koaličný partner, predseda Mosta-Híd, ktorý si nemyslí, že „je to otázka viery“. Potvrdenie o neexistencii telefonátu podľa neho “nemá skúmať koaličný partner, ale orgány činné v trestnom konaní”.
     
    Vadala je momentálne v talianskom väzení, kam ho vydala slovenská polícia. Zadržala ho pre podozrenie z medzinárodného obchodu s drogami. Podľa benátskych vyšetrovateľov Vadalovi pomáhali aj slovenskí colníci. Dokument má denník SME k dispozícii. Bývalá Vadalova milenka Mária Trošková pracovala ako Ficova asistentka na úrade vlády.
     
     
    - Reklama -