Medzi kandidátmi na ústavných sudcov pri novej voľbe bude aj Procházka

    0
    Radoslav Procházka (Autor: TASR)

    Slovenská advokátska komora (SAK) navrhuje do novej voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR jedenásť uchádzačov. Desať z nich sa o funkciu uchádzalo už v prvej voľbe, medzi nimi je aj Radoslav Procházka. Novým menom vo voľbe je Stanislav Irsák.

    Ďalšími navrhnutými kandidátmi SAK sú Libor Duľa, Michal Ďuriš, Ivan Fiačan, Štefan Kseňák, Miloš Maďar, Pavol Malich, Robert Šorl, Michal Truban a Danela Švecová. “Už do prvej voľby sme navrhli osobnosti práva, ktoré aj v rámci verejného vypočutia preukázali svoje osobnostné a profesionálne kvality. Z toho dôvodu dnes do druhej voľby navrhujeme predovšetkým   ľudí z tohto zoznamu. Medzi kandidátov do druhej voľby sme pridali dve nové mená, ide o skúsených advokátov,” vysvetlila hovorkyňa SAK Alexandra Donevová s tým, že sudkyňa Najvyššieho súdu SR Soňa Mesiarkinová nesúhlasila s jej druhou kandidatúrou.

    SAK zároveň vyzýva kompetentné osoby a orgány, aby k voľbe pristúpili zodpovedne a vybrali odborne a morálne kompetentných kandidátov tak, aby Slovensko malo funkčný ústavný súd, ktorý bude schopný zabezpečiť všetky svoje úlohy v spoločnosti v rozhodovaní pri individuálnej alebo abstraktnej kontrole ústavnosti.

    Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová navrhla do novej voľby kandidátov na ústavných sudcov dve uchádzačky. Sú nimi Eva Kováčechová a Katarína Čechová. Kováčechová sa o funkciu uchádzala aj v prvej voľbe. V rámci predkladania návrhov na kandidátov sa na verejnú ochrankyňu práv obrátili aj mimovládne organizácie. Katarínu Čechovú jej pomohli nominovať organizácie Liga proti rakovine a občianske združenie Divadlo Malá scéna STU.

    Patakyová je podľa vlastných slov presvedčená, že navrhnuté kandidátky spĺňajú odborné aj morálne kritériá na vykonávanie tejto funkcie. “Ombudsmanka pristúpila ku kompetencii navrhovať kandidátov a kandidátky na sudcov a sudkyne Ústavného súdu SR s plnou vážnosťou a zodpovednosťou v prvej voľbe a urobila tak aj teraz,” doplnila Michaela Pavelková z komunikačného odboru Kancelárie verejného ochrancu práv. Patakyová do prvej voľby navrhovala štyri mená.

    Medzi uchádzačmi o post ústavného sudcu zatiaľ sú Eva Kováčechová, Katarína Čechová, Stanislav Irsák, Michal Ďuriš, Ivan Fiačan, Štefan Kseňák, Pavol Malich, Radoslav Procházka, Miloš Maďar, Ľuboš Szigeti, Marek Tomašovič, Michal Truban, Libor Duľa, Radovan Hrádek, Daniela Švecová, Ladislav Duditš, Peter Molnár, Robert Šorl, Martin Vernarský a Zuzana Pitoňáková.

    Termín predkladania návrhov kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR uplynie v utorok o 16.00 h. Následne bude kandidátov vypočúvať parlamentný ústavnoprávny výbor. Malo by sa tak diať od 21. do 23. marca. Počet dní na vypočutie bude závisieť od počtu kandidátov.

    Voľba kandidátov sa uskutoční na schôdzi NR SR, ktorá sa začne 26. marca. Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, ktorých majú predložiť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich sudcov za tých, ktorým sa 16. februára skončilo funkčné obdobie.

    - Reklama -