Vyžrebovali čísla pre 31 strán a koalícií do eurovolieb. Pozrite sa ako to dopadlo

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Všetky politické subjekty, ktoré podali kandidátne listiny do májových volieb do Európskeho parlamentu (EP), splnili podmienky registrácie. Na utorkovom zasadnutí registrácie odobrila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. TASR o tom informovala Silvia Keratová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

    Na zasadnutí zároveň vyžrebovali čísla, pod ktorými sa budú jednotlivé subjekty a ich kandidáti uchádzať o hlasy voličov. Podľa vyžrebovaného poradia má číslo 1 Smer-SD, číslo 2 Kresťanská demokracia – Život a prosperita, číslo 3 Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. S číslom 4 vstupuje do eurovolieb Korektúra – Andrej Hryc, s číslom 5 SNS, s číslom 6 Sme rodina – Boris Kollár. Číslo 7 bude mať OĽaNO, číslo 8 Starostovia a nezávislí kandidáti, číslo 9 vyžrebovali pre Stranu práce, číslo 10 pre Stranu tolerancie a spolunažívania, číslo 11 bude mať Hlas ľudu, číslo 12 Maďarská kresťanskodemokratická aliancia.

    S číslom 13 sa bude o podporu uchádzať v eurovoľbách strana Doprava, s číslom 14 KDH a s číslom 15 Strana zelených Slovenska (SZS). Pod číslom 16 budú kandidáti Mosta-Híd, číslo 17 vyžrebovali Priamej demokracii, číslo 18 Strane rómskej koalície – SRK a číslo 19 Slovenskej konzervatívnej strane. Číslo 20 prisúdil žreb Slovenskej národnej jednote – strane vlastencov, číslo 21 vyžrebovali pre SMK, 22 pre Doma dobre, 23 pre koalíciu KSS, Vzdor – strana práce a 24 pre Európsku demokratickú stranu. S 25-kou sa bude uchádzať o hlasy voličov SaS, s číslom 26 Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku. Číslo 27 budú mať kandidáti strany NAJ – Nezávislosť a Jednota, číslo 28 Kresťanská únia. Pod číslom 29 kandiduje koalícia Progresívne Slovensko, Spolu-občianska demokracia, pod číslom 30 kandidáti Demokratickej strany a číslo 31 bude mať v eurovoľbách Národná koalícia.

    Voľby do europarlamentu budú na Slovensku 25. mája, obyvatelia budú voliť 14 europoslancov. Hlasovacie právo majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Poslanci europarlamentu sú volení na päťročné volebné obdobie.

    - Reklama -