Česko nevpustilo na svoje územie ruského diplomata – člena vládnej delegácie

    0
    Česká vlajka (Autor: SITA)

    Ako v utorok informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy, ruského diplomata zastavili v pondelok na pražskom Letisku Václava Havla a z “bezpečnostných dôvodov” ho vrátili do Moskvy. Český Deník N s odvolaním sa na zdroj v českých tajných službách tvrdí, že ide o osobu, ktorá sa v Prahe považuje za spolupracujúcu s ruskými tajnými službami. 

    Ruské veľvyslanectvo v ČR avizovalo, že postup českých úradov voči svojmu diplomatovi nenechá bez odpovede. Jeho zástupcovia sa už stretli s námestníkom ministerstva zahraničných vecí ČR, pričom  odmietnutie vstupu zamestnancovi ruského ministerstva zahraničných vecí na územie ČR označili za “neprijateľný krok, ktorý nezodpovedá charakteru vzťahov medzi oboma krajinami”. 

    Echo Moskvy dodalo, že české ministerstvo zahraničných vecí incident odmietlo komentovať. Rozhlasová stanica tiež uviedla, že táto udalosť neovplyvnila program návštevy ruskej delegácie vedenej ministrom Manturovom. Stretnutie rusko-českej medzivládnej komisie sa uskutoční v stredu.

    Deník N v utorok podvečer napísal, že ruským diplomatom, ktorý nebol vpustený na územie ČR, bol Andrej Kuznecov – niekdajší vysokopostavený pracovník ruskej ambasády v Prahe. Deníku N to potvrdili zdroje z ruskej i českej diplomacie.

    - Reklama -