Fico naznačil, že môžu hroziť sociálne protesty. Zamestnávateľom pripomenul žlté vesty

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Preto sa snažíme stierať regionálne rozdiely, na čo slúžia výjazdové rokovania vlády a podpora projektov z eurofondov. Pristúpili sme k celému radu sociálnych opatrení, ktoré zvyšujú kvalitu života občanov,“ tvrdí Fico vo svojom komentári. Ak by akákoľvek vláda rezignovala na sociálnu politiku, môže to viesť ku protestom a ako príklad uviedol protesty žltých viest vo Francúzsku.

    Fico zároveň vymenoval úspechy vlády Smeru – SD: „Zvýšili sme platy zamestnancov štátnej a verejnej správy o 20 percent, historicky sme od júla zvýšili príspevok na opatrovanie až o 120 eur, zvýšili sme príspevok pre opatrovateľov v dôchodkovom veku až o takmer sto eur. Presadili sme príplatky za prácu v noci a cez víkend a zvýšili minimálnu mzdu na 520 eur.“ A pridal ďalšiu očakávanú sociálnu výhodu: transformáciu vianočného príspevku na trinásty dôchodok.

    Doplnil, že všetky opatrenia sa robia v súčinnosti s filozofiou vyrovnaného rozpočtu, „čím nezaťažujme splácaním dlhov budúce generácie“. „Chceme presadiť štartovací školský balíček 100 eur a viac peňazí v rodinnej peňaženke zostane aj na základe obedov a vlakov zadarmo.“

    Spomenul aj zvyšovanie minimálnej mzdy, pričom zdôraznil, že sa nestretla s pochopením v tripartite. Ak sa však chceme vyrovnať vyspelým ekonomikám, je dôležité pokračovať v trende jej zvyšovania, konštatoval. „Zaregistroval som odpor zamestnávateľov, tvrdia, že budú musieť prepúšťať. Svoj negatívny postoj prezentujú bez ohľadu na to, že napriek rapídnemu zvyšovaniu minimálnej mzdy v poslednom období nezamestnanosť u nás poklesla na historické minimá,“ dôvodil a pripomenul, že Slovensko má stále siedmu najnižšiu minimálnu mzdu spomedzi tých krajín EÚ, v ktorých ju zákon garantuje.

    Zamestnávatelia síce majú Ficov rešpekt, keďže dávajú ľuďom prácu, no podľa neho nesmú zabúdať, že silná sociálna politika udržuje vnútrospoločenský zmier nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Vrátil sa tak k žltým vestám a varoval pred podobnými udalosťami, ako sa odohrávajú vo Francúzsku „A nezodpovedné by bolo, keby sme ich ignorovali,“ uzavrel Fico v HN.

    - Reklama -