Kučera neuspel pre súd v Luxemburgu. Vláda však môže na jeho kandidatúre trvať

    0
    Michal Kučera (Autor: TASR)

    Súdna rada SR si myslí, že o ďalšom postupe v prípade odmietnutia Michala Kučeru na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ má rozhodnúť vláda. “Vláda SR sa teraz musí rozhodnúť, nakoľko kandidáta predkladala Výboru 255, či bude na kandidatúre pána Kučeru trvať, alebo stiahne kandidatúru pána Kučeru a odporučí Súdnej rade SR predložiť nového kandidáta,” uviedla v reakcii hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady Veronika Müller. Doplnila tiež, že Súdna rada čaká na preklad oficiálneho stanoviska, v ktorom sa uvádzajú dôvody odmietnutia.

    Oficiálne stanovisko ku Kučerovi jed už na stole

    Pokiaľ vláda stiahne kandidatúru Kučeru, predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková je pripravená vyhlásiť voľbu na nového kandidáta. “Miesto dodatočného sudcu ostáva aj naďalej neobsadené a ani ho nie je možné dočasne obsadiť. Kancelárii Súdnej rady SR bolo doručené oficiálne stanovisko Výboru 255 vo francúzskom jazyku, momentálne čakáme na jeho oficiálny preklad, aby sme sa k nemu vedeli bližšie vyjadriť,” priblížila hovorkyňa.

    Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý už avizoval, že pre odmietnutie Kučeru chce iniciovať zasadnutie mimoriadneho Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR. Praženková podľa hovorkyne víta akúkoľvek diskusiu na tému neúspešných kandidátov na post dodatočného sudcu všeobecného súdu. “Je aj v záujme súdnej rady, aby sa tento post obsadil,” dodala.

    Podľa Súdnej rady SR navrhnutý kandidát “spĺňal všetky zákonné kritériá na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ”. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) v stredu (6. 3.) vyhlásil, že v najbližších dňoch bude zisťovať, čo môže byť za odmietnutím Kučeru. Podľa vlastných slov odmieta uveriť tomu, že Slovensko nie je schopné ponúknuť kvalitného kandidáta. Lajčák sa s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd) zhodli, že má zmysel postaviť aj ďalšieho kandidáta.

    Podľa Gála je v prvom rade potrebné zanalyzovať oficiálne dôvody odmietnutia Kučeru. Až následne sa môže vyjadriť k ďalšiemu postupu. “Pozrieme sa na to aj z diplomatickej strany. Kandidáti, ktorých vybrala Súdna rada, boli veľmi dobrí. Keď si pozrieme, akí kandidáti prešli v iných krajinách, vidíme nepomer,” uviedol v stredu (6. 3.) minister.

    Šéf rezortu doplnil, že kým pri prvých dvoch kandidátoch boli objektívne možnosti, aby ich výbor odmietol, teraz na to dôvod nebol. “Pán Rumana je sudca Najvyššieho súdu, ktorý sa v tejto problematike vyzná a teraz pán Kučera, ktorý robí celý profesionálny život v oblasti ľudských práv a v štruktúrach medzinárodných súdov. Pre mňa je to dosť ťažko pochopiteľné. Štyroch kandidátov ešte nikomu neodmietli. Mám informácie od rezortných kolegov z iných štátov, že sa stretli s tým, že sa vyskytol nejaký problém, ale nebol v konkrétnych kandidátoch,” naznačil.

    Miesto dodatočného sudcu malo Slovensko obsadiť už v septembri 2016. V tajnej voľbe Kučeru koncom novembra 2018 zvolila Súdna rada, podporilo ho desať z 15 prítomných členov. Kučera bol štvrtým kandidátom Slovenska na jeden z najvýznamnejších súdnych postov v EÚ. Predošlí kandidáti Mária Patakyová, Radoslav Procházka a Ivan Rumana neuspeli v Bruseli, kde ich kandidatúru neodsúhlasil poradný výbor Rady EÚ.

    - Reklama -