Orbán vymení plagáty Soros – Juncker, začne novú kontroverznú kampaň

    0
    Na snímke bilbordy v severomaďarskom meste Komárom 4. marca 2019 s nápisom Máte právo na to, aby ste vedeli, čo pripravuje Brusel. (Autor: TASR)

    Weber, ktorý je lídrom kandidátky ľudovcov v eurovoľbách, podľa spravodajského servera Index.hu vo Varšave pre agentúru Reuters uviedol, že to považuje za dobré znamenie, pretože je to jednou z podmienok zotrvania Fideszu v EPP.

    Minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás vo štvrtok vyhlásil, že kritizovaná kampaň sa skončí 15. marca. “Na budúci týždeň budú odstránené bilbordy s Junckerom a namiesto nich budú inštalované plagáty propagujúce program podpory rodiny. Tým sa splní požiadavka Manfreda Webera,” dodal predstaviteľ maďarskej vlády.

    Weber určil tri podmienky, aby si mohla strana Fidesz na čele s maďarským premiérom Viktorom Orbánom zachovať členstvo v EPP. Okrem zastavenia kampane útočiacej na Junckera a Sorosa sa má Orbán taktiež ospravedlniť ostatným členom EPP a zabezpečiť, aby Stredoeurópska univerzita (CEU) mohla zostať v Budapešti.

    Orbán vo výročnom prejave o stave krajiny v Budapešti avizoval sedembodový akčný program na ochranu rodín, ktorý sa už stal predmetom diplomatickej prestrelky a pre Parlamentné listy na neho reagovali v ankete aj niektorí slovenskí politici. Bude sa týkať okrem iného výhodných pôžičiek pre prvé manželstvo žien do 40 rokov (pôžička by mala predstavovať v prepočte sumu až 31-tisíc eur, pričom ak žena porodí tri deti, tak sa celá škrtne), rozšírenia výhod pre zaobstaranie bytov v prípade najmenej dvoch detí, zrušenia dane z príjmu pre matky so štyrmi deťmi, ale aj príspevku na vozidlo pre rodiny s najmenej tromi deťmi (až do sumy v prepočte 7 800 eur).

    Orbánov maďarský vládny akčný program na podporu rodiny sa však nepáči švédskej ministerke sociálnych vecí Annike Strandhällovej, ktorá ho na Twitteri ostro kritizovala. „To, čo sa deje v Maďarsku, je alarmujúce. Orbán teraz chce, aby sa rodilo viac 'pravých' maďarských detí,” napísala švédska politička, podľa ktorej Orbánovo opatrenie pripomína 30. roky minulého storočia, ale zároveň takáto pravicovo-populistická politika spochybňuje aj nezávislosť, za ktorú ženy bojovali. Na protest proti Strandhällovej vyjadreniu si maďarské ministerstvo zahraničných vecí predvolalo švédskeho veľvyslanca.

    - Reklama -