Zamestnanec ambasády USA v Moskve chcel preniesť do lietadla mínometný granát

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Podľa Interfaxu Američan bol nejaký čas zadržaný, neskôr mu ruské úrady povolili odcestovať do USA. Podozrivý predmet – podobajúci sa na mínometný granát – v batožine amerického občana objavili počas obvyklej kontroly. Privolaní pyrotechnici potvrdili, že ide o mínometný granát s poistkou, ale bez výbušniny. Ministerstvo zahraničných vecí však tvrdí, že v tele granátu  boli stopy po výbušnine.

    Veľvyslanectvo USA v Moskve bolo informované o incidente, ale zatiaľ sa k nemu nevyjadrilo.Podľa ruského rezortu diplomacie Američan je zamestnancom veľvyslanectva a je prepojený s americkou armádou. Počas výsluchu údajne tvrdil, že jeho služobné pôsobenie v Rusku sa skončilo a on si daným predmetom chcel doplniť svoju zbierku.

    Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení konštatovalo, že “vzhľadom na pozornosť, aká sa v Spojených štátoch po teroristických útokoch z roku 2001 venovala zaisteniu bezpečnosti leteckej dopravy, daná osoba jednoducho nemohla nechápať, že mať mínu v batožine je veľmi vážne, čo znamená, že konal s plným vedomím”.

    - Reklama -