Etiópia smúti nad obeťami havárie lietadla, pátranie na mieste pokračuje

    0
    Príbuzná obetí nehody lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo, reaguje na medzinárodnom letisku v Addis Abebe 10. marca 2019. (Autor: TASR)

    Aerolínie Ethiopian Airlines, ktorej havarovaný stroj patril, v rámci “mimoriadnych bezpečnostných opatrení” preventívne pozastavili lety všetkých svojich lietadiel typu Boeing 737-8 MAX. Hoci ešte nie je známe, čo spôsobilo pád nového lietadla za jasného počasia južne od etiópskej metropoly Addis Abeba, spoločnosť pozastavila lety týchto boeingov až do odvolania. Informoval o tom hovorca aerolínií Asrat Begashaw. Ethiopian Airlines využívali päť nových takýchto lietadiel a čakajú na dodávku ďalších 25.

    Begashaw dodal, že do Etiópie pricestovali pomôcť s vyšetrovaním forenzní odborníci z Izraela. Vyšetrovanie vedú etiópske úrady, ale pomáhajú im tiež experti zo Spojených štátov, Kene i ďalších krajín. Aj ďalšie letecké spoločnosti po celom svete sa rozhodli pozastaviť lety strojov typu Boeing 737-8 MAX. Urobili tak všetky čínske letecké spoločnosti a karibské aerolínie Cayman Airways oznámili, že dočasne nebudú štartovať dve takéto lietadlá, ktoré má v prevádzke. Šéf aerolínií Fabian Whorms uviedol, že aj keď ešte nie je známa príčina pádu stroja, “pre spoločnosť je prvoradá bezpečnosť pasažierov a členov posádky”.

    Nízkorozpočtová blízkovýchodná letecká spoločnosť FlyDubai oznámila, že je v kontakte s firmou Boeing a “monitoruje situáciu” týkajúcu sa typu stroja Boeing 737-8 MAX, ale aj po havárii v Etiópii verí spôsobilosti týchto strojov lietať. Dubajskou vládou vlastnené aerolínie FlyDubai majú 11 týchto boeingov a aj dva stroje typu Boeing MAX-9.

    Indonézia takisto v pondelok vyhlásila, že pozastavila lety uvedeného typu boeingu. Reagovala tak na haváriu z nedele a na ďalší tragický incident tohto stroja z vlaňajšieho októbra pri Jakarte. Indonézska generálna riaditeľka pre leteckú dopravu Polana Pramestiová osobne informovala novinárov, že podnikne kroky, aby sa uskutočnili inšpekcie, a že dočasne zakázala lety týchto boeingov v Indonézii.

    Šéf indonézskeho úradu pre bezpečnosť dopravy Soerjanto Tjahjono vyhlásil, že úrad ponúkne pomoc pri vyšetrovaní v Etiópii.Ten istý typ lietadla, Boeing 737 MAX 8, ktorý prevádzkovala indonézska spoločnosť Lion Air, sa totiž vlani v októbri zrútil do Jávskeho mora a zahynulo všetkých 189 ľudí na palube. Tak ako v nedeľu havarované lietadlo Ethiopian Airlines, aj stroj Lion Air mal kolísavú rýchlosť už niekoľko minút po tom, čo sa dostal do vzduchu.

    Predseda Národnej rady pre bezpečnosť dopravy Soerjanto Tjahjono v pondelok dodal, že Indonézia chce byť súčasťou vyšetrovania v Etiópii, pretože medzi obeťami tragédie bol aj jeden z jej občanov. “Ale takisto chceme jednoducho pomôcť s vyšetrovaním,” doplnil.

    V pondelok po východe slnka pracovníci Červeného kríža preberali trosky lietadla roztrúsené po širokom okolí, v blízkosti začierneného krátera vytvoreného nárazom stroja na zem – a hľadali veci po obetiach. Našli roztrhanú knihu, zničený pas, vizitky v mnohých jazykoch. Ťažké stroje prekopávali povrch a hľadali väčšie kusy lietadla.

    Pri havárii boeingu smerujúceho do kenského Nairobi, už šesť minút po štarte, zahynuli ľudia z 35 krajín. Pilot vyslal núdzový signál a dispečeri mu povedali, že sa môže vrátiť do Addis Abeby, ale krátko nato sa kontakt s ním prerušil. Lietadlo sa zrútilo neďaleko mesta Bishoftu.

    Medzi obeťami zo Slovenska je rodina poslanca Národnej rady SR Antona Hrnka – manželka Blanka, dcéra Michala a syn Martin – a novinárka a charitatívna pracovníčka z organizácie Dobrá novina Danica Olexová. Lídri Organizácie Spojených národov, Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov a Svetového potravinového programu (WFP) oznámili, že na palube boli aj ich kolegovia. Organizácia OSN pre migráciu odhadla, že pri havárii zahynulo 19 zamestnancov OSN.

    Addis Abeba a Nairobi sú hlavnými metropolami humanitárnych pracovníkov a niektorí smerovali na veľkú environmentálnu konferenciu OSN, ktorá sa začala v pondelok v Nairobi. Vlajka OSN bola preto na tomto podujatí spustená na pol žrde.

    - Reklama -