Za ekonomickými výsledkami štátu sú najmä firmy, zabudlo sa na vďaku, tvrdí Mihók

    0
    Predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók (Autor: TASR)

    „Firmy dosiahli pomerne dobré ekonomické výsledky, verím, že mnohé firmy aj správne zainvestovali do budúcnosti. Treba však povedať, že podnikateľské prostredie sa v minulom roku nezlepšilo. Skôr boli firmy zaťažené ďalšími nákladmi, ktoré schválil parlament. Či už ide o rast minimálnej mzdy, príspevky na dovolenku a ďalšie veci, ktoré ovplyvňujú nákladovosť firiem,“ skonštatoval Mihók.

    Rizikom podľa neho je, že ak dobré časy pominú, z čoho sa to všetko bude platiť. Reakcia firiem môže byť potom taká, že firmy sa nebudú snažiť udržať zamestnancov, ale začnú prepúšťať, aby si znížili náklady.

    „Toto zazlievame našej legislatíve, že namiesto toho, aby dobrý rok využili skôr na investície do budúcej konkurenčnej schopnosti, tak sa peniaze snažili rozhádzať pre potenciálnych voličov, ale zabudlo sa na tých, ktorí dobré výsledky vytvorili. Tie výsledky vytvorili firmy. V roku 2018 sa na vďaku voči týmto firmám zabudlo,“ pripomenul predseda SOPK. 

    Ako dodal, v SOPK stále rezonuje nízka vymožiteľnosť práva. Nie je podľa neho v poriadku, ak sa firmy súdia často aj niekoľko rokov. Majú tak blokované svoje prostriedky, ktoré sa dali efektívnejšie využiť v ekonomických a výrobných procesoch. Na slabú vymožiteľnosť práva poukazuje SOPK už niekoľko rokov.

    „Súdy sú vo svojom konaní nezávislé, čo je správne. Ale podmienky pre činnosť súdov nastavuje parlament. Myslím si, že je zodpovednosťou zákonodarcov vytvoriť také podmienky a tlak, aby súdy robili efektívne,“ zdôraznil Mihók. 

    Pre rok 2019 má SOPK podľa neho procesy nastavené seriózne, i keď v druhom polroku už očakávajú vplyvy spomalenia ekonomického vývoja najmä vo vyspelých západoeurópskych krajinách. 

    „Slovenská ekonomika je výrazne naviazaná na rozhodujúce ekonomiky spoločného trhu, najmä Nemecka, Francúzska, Talianska, ale aj Británie. Tam je ďalším otáznikom brexit. Tieto efekty sú dnes ešte ťažko merateľné, ale sú očakávateľné. Tak, ako sa budú spomaľovať aktivity našich hlavných partnerov, s odstupom troch – štyroch mesiacov bude ten vplyv aj u nás. Osobitnou kapitolou je automobilový priemysel, ktorý môže byť prvý postihnutý,“ doplnil Mihók s tým, že Slovensko potrebuje prechod od spaľovacích a dieselových motorov na elektromobilitu.

    - Reklama -