Ak poslanci dohodu nepodporia, brexit by sa nemusel konať, povedala Mayová

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)

    “Vláda sa veľmi usilovala zabezpečiť lepšiu dohodu o brexite, ktorá si zaslúži podporu všetkých poslancov. Ak nedôjde k schváleniu tejto dohody, brexit by sa nemusel uskutočniť. Je absolútnym imperatívom, aby sme brexit uskutočnili,” povedala v utorok pred hlasovaním o dohode o vystúpení Británie z EÚ Mayová.

    Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP), ktorá v parlamente podporuje Mayovej menšinovú konzervatívnu vládu, však medzičasom vyhlásila, že jej poslanci za mierne prepracovanú verziu dohody o brexite hlasovať nebudú.

    Poslanec Škótskej národnej strany (SNP) na margo večerného hlasovania o dohode uviedol, že “už teraz je jasné, že premiérka utrpí porážku, a to ťažkú”.

    Generálny prokurátor Anglicka a Walesu Geoffrey Cox v utorok povedal, že zmeny v dohode o brexite, ktoré v pondelok dosiahla Mayová s predstaviteľmi EÚ, neeliminujú riziko toho, že Británia zostane nedobrovoľne viazaná obchodnými pravidlami EÚ.

    Na základe tzv. írskej poistky, ktorá je súčasťou dohody o brexite, by pre Severné Írsko dočasne platili odlišné podmienky obchodovania s EÚ ako pre zvyšok Spojeného kráľovstva. 

    Tento “záložný plán” pre Írsko, však nie je časovo ohraničený a veľká časť britských zákonodarcov ho vníma ako pascu, ktorá ich krajinu navždy zviaže obchodnými pravidlami Únie a znemožní Londýnu uzatvárať samostatné obchodné dohody s partnermi vo svete.

     

    - Reklama -