Sme rodina chce pre seniorov 13. dôchodok. Kollár vysvetlil svoje predstavy

    0
    Boris Kollár (Autor: Reprofoto: Facebook/Boris Kollár)

    “Cieľom návrhu zákona je pomôcť dôchodcom v neľahkej finančnej situácii a stanoviť podmienky pre vyplácanie 13. dôchodku. Chceme dosiahnuť, aby našim seniorom bolo umožnené prežiť svoj život dôstojnejšie,” uviedol v správe pre médiá predseda hnutia Boris Kollár.

    Návrh zákona vychádza z transformácie platného zákona o poskytovaní vianočného príspevku s tým rozdielom, že poberateľ dôchodku bude mať na 13. dôchodok zákonný nárok. Zároveň poslanci hnutia navrhujú, aby sa stanovili jasné pravidlá pre výpočet 13. dôchodku tak, aby sa čo najviac pomohlo dôchodcom s najnižšími dôchodkami. “Sumu 13. dôchodku navrhujeme stanoviť v závislosti od výšky dôchodku. V prípade, ak je dôchodok alebo suma viacerých dôchodkov nižšia ako životné minimum, navrhuje sa tejto skupine dôchodcov vyplatiť 13. dôchodok vo výške minimálnej mzdy. V prípade, ak je dôchodok vyšší ako životné minimum, 13. dôchodok sa bude rovnať sume minimálnej mzdy zníženej o koeficient 0,18 vynásobený rozdielom medzi dôchodkom a životným minimom,” vysvetlil Kollár.

    V návrhu zákona požadujú poslanci aj doplnenie zákona o sociálnom poistení tak, aby náklady súvisiace s poskytovaním 13. dôchodku vyplácaného Sociálnou poisťovňou (SP) boli financované z prostriedkov štátneho rozpočtu, a aby štát poskytoval finančné prostriedky na osobitný účet SP na vyplatenie 13. dôchodku a na úhradu nákladov súvisiacich s jeho výplatou. Zároveň žiadajú, aby 13. dôchodok bol príjmom, ktorý sa nezapočítava do príjmov na účely určenia súm životného minima.

     

    - Reklama -