Harabin: Prezident alebo ústavný sudca. Všetko ostatné je krok späť

    0
    Štefan Harabin (Autor: SITA)

    Popiera, že by bol kontroverznou osobnosťou. „Na podklade čoho sa to hovorí? Moje rozhodnutia sú nespochybniteľné. Neboli zrušené. Pod každé a jedno by som sa zas a znova podpísal. O tom, či moje rozhodnutia sú kontroverzné, o tom môže povedať len súd, ústavný alebo Štrasburg. Ale nie politici a médiá.“ Zdôrazňuje, že obyčajných občanov šikanujú štátni úradníci. „Kto môže urobiť poriadok v štáte, keď nie sudca, ktorý sa tomu rozumie,“ pýta sa kandidát na prezidenta Štefan Harabin v rozhovore pre denník SME.

    Telefonát so Sadikim

    V rozhovore sa vracia aj k telefonátu s Bakim Sadikim, albánskym mafiánom, ktorého autenticitu stále popiera. „Keď pustíte telefonický rozhovor, tak vám dám 150-tisíc eur. Kto ho vyrobil, aj to len prepis. Lipšic s Kaliňákom a prilepil sa na to Trnka,“ tvrdí a dodáva, že celú kauzu si vymyslela generálna prokuratúra na čele s Trnkom, ktorého riadil Kočner. Na páske s nahrávkou vraj jeho hlas nie je. „Predložte pásku, Lipšicovi vravím, nech predloží pásku, aj Kaliňákovi a Trnkovi. Každému dám po 150-tisíc eur. Zoberiem si na to pôžičku.“

    Vzťah s Bakim Sadikim je podľa neho vymyslený. „Za môjho ministrovania, predsedovania dostal 22 rokov,“ hovorí a dodáva, že sa pozná s jeho ženou, s ktorou sa v mladosti kamarátil. „Stretával som ju v mladosti na diskotékach v Tatrách.“ Keď dostal Sadikiho spis, zavolala mu. „Predstavila sa ako Sadikiová. Nevedel som, o čo ide. Potom sa predstavila priezviskom za slobodna. Že by sa so mnou chcela stretnúť. Ja som jej povedal: Gabika prestaň, veď ja som teraz sudca Najvyššieho súdu. Tvoj manžel má trestnú vec na Najvyššom súde. Ale ona vravela, že by sa chcela rozprávať. Ale o čom, pýtam sa jej. Nemôžem sa s tebou stretávať. Tvrdila, že jej manžel je nevinný. Povedal som jej, že keď je nevinný, tak sa to musí preukázať. Rozhovor som ukončil.“ Opisuje Harabin komunikáciu s manželkou Sadikiho, kamoškou z diskoték.

    Nebol som členom HZDS

    Ostro sa vymedzil voči HZDS, poprel, že by bol niekedy jeho členom a zdôraznil, že bol nezávislý sudca v pozícii ministra, ktorý dostal povinnosť sfunkčniť justíciu. „Čiže ja so žiadnymi politikmi nemám nič,“ zopakoval.

    Svoj nesúhlas vyjadril aj so zrušením amnestií, ktoré podľa neho nie je právne možné. „Zrušenie amnestií nebolo možné. Lebo dozadu nemôžete upravovať vzťahy. Každá amnestia je nemorálna, lebo odpúšťa tresty, ktoré boli nemorálne spáchané.“ Tvrdí, že amnestia je nezrušiteľná a každá amnestia je nemorálna.

    Všetko alebo nič

    Poprel, že by mal dohodu s Kotlebom. Do každého zápasu ide vyhrať, tvrdí. Ak sa mu nepodarí vyhrať prezidentské voľby, nemá v pláne zakladať politickú stranu. Preňho ako sudcu existujú len dve možnosti kariérneho postupu – ústavný súd alebo prezident. Každý iný krok, je krok späť, hovorí Štefan Harabin.

    - Reklama -