Kuciak, Vietnamec, Filipínec či Rómovia. Rezort americkej diplomacie hodnotí Slovensko

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: unsplash.com)

    V správe si ministerstvo všíma vraždu slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, únos Vietnamca, vraždu Filipínca v Bratislave, situáciu Rómov a stav justície.

    Pozorovatelia obviňujú politikov, že ovplyvňujú políciu, píše sa v správe

    Rezort americkej diplomacie v správe uvádza, že investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová boli zavraždení vlani vo februári vo vlastnom dome. Kuciak často písal články obsahujúce tvrdenia o korupcii vo vysokých kruhoch a zdokumentoval aj schémy daňových podvodov. Od októbra slovenské úrady zatkli a obvinili štyroch podozrivých v tomto prípade. Protesty verejnosti, ktoré sa po oboch vraždách následne konali po celej krajine, prinútili odstúpiť vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka, vtedajšieho premiéra Roberta Fica a vtedajšieho prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara. Po rezignáciách Fico obviňoval médiá a mimovládne organizácie zo zneužívania vrážd na vyvolanie “prevratu”, dodal rezort americkej diplomacie v správe.

    V poslednom článku, ktorý investigatívny novinár napísal a zverejnený bol po jeho smrti, Kuciak zdokumentoval prepojenia talianskej mafie na slovenských vysokopostavených politikov. Tieto kontakty mali údajne poslúžiť na zneužívanie dotácií Európskej únie pre poľnohospodárstvo, uvádza sa v správe. Pozorovatelia obviňujú politikov, že ovplyvňujú políciu a prokuratúry, aby zastavili alebo zabrzdili protikorupčné vyšetrovania, uvádza správa.

    Správa pripomína, že prípad únosu Vietnamca stále nie je uzavetý

    Podľa správy slovenské médiá vlani v apríli informovali o možnej účasti vládnych predstaviteľov na únose vietnamského žiadateľa o azyl z Nemecka do Vietnamu v roku 2017 vietnamskými tajnými službami. Na základe informácií od predstaviteľov nemeckých orgánov činných v trestnom konaní médiá písali, že slovenské vládne lietadlo bolo použité na prepravu uneseného vietnamského občana von zo schengenského priestoru, a to okamžite po oficiálnom stretnutí bývalého slovenského ministra vnútra Roberta Kaliňáka s vietnamským ministrom pre verejnú bezpečnosť v júli 2017 v Bratislave. V auguste 2018 začala slovenská prokuratúra oficiálne vyšetrovanie údajnej účasti vlády na únose. Prípad stále nie je uzavretý, pripomína správa.

    Report americkej diplomacie venuje vo výročnej správe pozornosť zabitiu Filipínca v Bratislave. Vlani v máji Filipínec s trvalým pobytom na Slovensku zomrel po tom, čo ho surovo zbili, keď bránil svoje kolegyne pred nežiaducimi sexuálnymi návrhmi na ulici v Bratislave. Útočníkovi hrozí 12 rokov väzenia. Médiá citovali svedkov, podľa ktorých bol útočník pravdepodobne motivovaný farbou pokožky obete a spozorovanou sexuálnou orientáciou.

    Rezort americkej diplomacie píše aj o sociálnej diskriminácii Rómov

    O situácii Rómov na Slovensku sa v správe píše, že mimovládne organizácie, verejná ochrankyňa práv a príslušníci rómskej komunity uvádzajú pokračujúci trend, keď policajti zle zaobchádzajú s podozrivými Rómami počas zatýkania a pobytu vo väzbe. Niektorých policajtov odsúdili za nadmerné použitie sily pri výkone vyšetrovania.

    Sociálna diskriminácia Rómov a jednotlivcov z neeurópskych etník bola bežná, píše ministerstvo v správe za rok 2018. Až 53 percent rómskych obyvateľov žije v komunitách, odsunutých na okraji spoločnosti. Rozvojový program OSN (UNDP) identifikoval 231 segregovaných vidieckych osád, nachádzajúcich sa v priemere necelého 1,5 kilometra od susednej obce, poznamenalo ministerstvo v správe.

    Problémom slovenskej justície je nepredvídateľnosť súdnych rozhodnutí

    Nepredvídateľnosť súdnych rozhodnutí a neefektívnosť zostávajú hlavnými problémami v justícii Slovenska, čo vedie k dlhým súdnym procesom, a toto v občianskoprávnych prípadoch odrádza jednotlivcov od podania žaloby, uvádza vo výročnej správe rezort americkej diplomacie.

    Takisto vládnu obavy, predovšetkým v podnikateľskej oblasti, z ovplyvňovania súdnych rozhodnutí súkromným sektorom. Niektorí odborníci mimovládnych organizácií pre správu vecí verejných informovali, že na justíciu sú napojení jednotlivci, ktorí sa cez ňu snažia presadiť svoje osobné záujmy, píše sa v správe amerického ministerstva zahraničných vecí.

    - Reklama -