USA sa pripravuje na pozastavenie prevádzky Boeingov 737 Max

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Federálny úrad pre letectvo (FAA) v USA sa pripravuje na dlhšie pozastavenie prevádzky lietadiel typu Boeing 737 Max. Podľa šéfa FAA Dana Elwella sa očakáva obnovenie ich letov “v priebehu niekoľkých mesiacov”. Informovali o tom americké médiá v noci na štvrtok.

    V stredu (13. 3.) sa nakoniec rozhodli ponechať na zemi lietadlá Boeing 737 Max aj USA, keď predtým aj napriek preventívnym zákazom v ostatných krajinách trvali na bezpečnosti týchto strojov. Podľa vyhlásenia FAA sa však objavili nové poznatky, ktoré ukázali podobnosti medzi nedeľným (10. 3.) pádom lietadla 737 Max v Etiópii a zrútením konštrukčne rovnakého lietadla v Indonézii vlani v októbri. To znamená, že väčšina strojov 737 Max po celom svete zostáva na zemi.

    Experti sa domnievajú, že asistenčný softvér v nových lietadlách Boeingu mohol mať podiel na oboch nešťastiach. Pokiaľ ide o nové poznatky spomínané FAA, ide o údaje firmy Aireon, ktorá monitoruje pohyby lietadiel prostredníctvom satelitov. Správa Aireon jasnejšie než doterajšie informácie ukázala, že existujú podobnosti medzi oboma pádmi, uviedol Elwell. Aireon v krátkych časových intervaloch zbiera z lietadiel vysielané údaje, napríklad o výške, rýchlosti alebo polohe.

    - Reklama -