Svetoví politici i monarchovia reagujú na teroristický útok na Novom Zélande

    0
    Policajti stoja neďaleko miesta streľby v mešite 15. marca 2019 v štvrti Linwood v novozélandskom meste Christchurch. (Autor: TASR)

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila v piatok žiaľ v súvislosti s obyvateľmi Nového Zélandu, ktorých “napadli a zavraždili z rasovej nenávisti”. Podľa agentúry AFP to povedala v reakcii na teroristický útok v novozélandskom meste Christchurch, pri ktorom zomrelo 49 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

    “Proti takýmto činom terorizmu stojíme bok po boku,” povedala Merkelová, ktorej slová citoval na Twitteri hovorca Steffen Seibert. Obete podľa nej neurobili nič, iba sa “pokojne modlili vo svojej mešite”. Ako “brutálny zločin”, ktorý sa dotýka všetkých ľudí všetkých náboženstiev celosvetovo, odsúdil v piatok útok na Novom Zélande šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas.

    Buckinghamský palác zverejnil podľa stanice BBC reakciu britskej kráľovnej Alžbety II., ktorú  útok v mešitách “hlboko zarmútil”: “Desivé udalosti v Christchurchi ma hlboko zarmútili. Princ Philip a ja vyjadrujeme sústrasť rodinám a priateľom tých, ktorí prišli o život.”

    Britská kráľovná taktiež ocenila prácu “záchranných služieb a dobrovoľníkov, ktorí poskytujú podporu tým, ktorí boli zranení”. “V tomto tragickom čase sú moje myšlienky a modlitby so všetkými Novozélanďanmi,” dodala Alžbeta II.

    Nórska premiérka Erna Solbergová po útoku v Christchurchi vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby bojovalo proti všetkým formám extrémizmu. Tento čin podľa nej obnovil “bolestivú spomienku” na masaker v Nórsku, pri ktorom pravicový extrémista Anders Breivik v roku 2011 zastrelil 77 prevažne mladých ľudí.

    “Pripomína to bolestné spomienky na našu vlastnú skúsenosť s 22. júlom, najťažším momentom v povojnovom období v Nórsku,” povedala Solbergová pre nórsku televíziu TV2. Toto je podľa nej dôkazom, že “extrémizmus sa stále rozvíja na mnohých miestach,” povedala.

    “Je to tiež varovný signál, že boj proti extrémizmu vo všetkých jeho formách musí byť pre všetkých na poprednom mieste,” dodala Solbergová. Španielsky premiér Pedro Sánchez tvítoval, že ho tieto “strašné útoky”, pri ktorých zomreli desiatky veriacich počas piatkových modlitieb, šokovali. Sánchez tvítom vyjadril sústrasť obetiam, ich rodinám a novozélandskej vláde.

    - Reklama -