Pre druhé kolo budú dôležití voliči Harabina a Kotlebu, tvrdí politický analytik Baránek

    0
    Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook, Slovak Political Watchdog - strážny pes na politikov)
    Čakali ste dvojnásobok hlasov pre Zuzanu Čaputovú oproti zisku Maroša Šefčoviča? Prekvapil vás ten rozdiel v hlasoch?
     
    Ani nie, mal som k dispozícii prieskumy svojej agentúry a tie výsledky boli v tom, čo mi naznačovali tieto prieskumy. Čiže z tohto pohľadu nie.
     
    Dáva tento náskok pred druhým kolom pocit, že je rozhodnuté?
     
    To sa nedá povedať, aj keď Zuzana Čaputová má veľkú výhodu. Uvidíme, ako sa zachovajú voliči Štefana Harabina a Mariana Kotlebu. Tam to môže byť ešte veľmi zaujímavé, samozrejme, dôležité bude, ako sa k tomu postavia samotní Harabin s Kotlebom.
     
    Môže byť takýto výrazný náskok pre niektorého z dvojice výhodou? Napríklad aj pre Šefčoviča z pohľadu prípadnej väčšej mobilizácie voličov Smeru – SD?
     
    Skôr to môže byť dôvod mobilizácie pre tých voličov, ktorí v prezidentskom úrade nechcú Zuzanu Čaputovú.
     
    Očakávate v druhom kole tesnejšie výsledky alebo zväčšenie odstupu?
     
    Určite tesnejšie.
     
    Je výsledok prvého kola potvrdením ústupu Smeru z pozícií?
     
    Ani nie, to zase nie. Maroš Šefčovič má približne 18 percent, to sa inak prerátava, je tam iný počet kandidátov. Zodpovedá to zhruba tej podpore, ktorú má Smer.
     
    Zaujala ma myšlienka Františka Mikloška, ktorý v reakcii na priebežné výsledky povedal, že čoraz viac v kampani hrajú úlohy PR agentúry a profesionálne urobená kampaň. Kandidáti už nie sú takí autentickí ako kedysi a ľudia môžu mať mylné predstavy, koho vlastne zvolili…
     
    Určite je to do veľkej miery pravda, bolo to vidieť v týchto voľbách. Pred pár dňami mala pani Čaputová 52 percent, teraz má 38 percent. Vidno, že toto sú také, nazval by som to inžinierske záležitosti…
     
    Komu z nepostupujúcich voľby pomohli? Bol to Marian Kotleba, ktorý bol zrazu prítomný v médiách, v televíznych diskusiách?
     
    Určite Štefanovi Harabinovi.
     
    On sám však vylučuje svoju stranícku budúcnosť, preferuje svoje ďalšie stavovské pôsobenie ako sudcu.
     
    To sa uvidí, ako to myslel.
     
    Dávajú tieto výsledky niečo tušiť pred budúcoročnými parlamentnými voľbami?
     
    Na to je ešte priskoro. Do volieb je ďaleko, je otázne, ako sa bude dariť novým stranám. Takto by som to nespájal. Zatiaľ je Smer stále najsilnejší.
     
    Je nepostup Štefana Harabina do druhého kola výsledkom nedohody s Marianom Kotlebom? Bolo to rozhodujúce, že na rozdiel od Mistríka s Čaputovou sa títo dvaja kandidáti nedohodli?
     
    Určite. Myslím si, že keby Kotleba nekandidoval, tak v druhom kole je Harabin.
     
    Ktorý z postupujúcej dvojice má väčšiu šancu získať hlasy nepostupujúcich kandidátov?
     
    Určite Čaputová nezíska hlasy Harabina a ani Kotlebu.
     
    Postoj voličov Harabina a Kotlebu v prieskumoch bol v prípade postupu dvojice Čaputová – Šefčovič vo veľkej miere taký, že do druhého kola ani nepôjdu, nezúčastnia sa. Podarí sa Marošovi Šefčovičovi presvedčiť týchto voličov, aby išli k urnám? Mal by pôsobiť najmä na túto časť voličov?
     
    Určite by mal takto komunikovať. Ale dôležité je, ako sa k tomu postavia aj títo kandidáti, či dajú svojim voličom takýto odkaz.
     
    Ukazujú tieto voľby, že sa mení postavenie alebo vnímanie žien v politike?
     
    Už sme tu mali ženu v najvyššej politike, myslím Ivetu Radičovú, takže takto by som to nekomentoval.
     
    Voľby poznačil incident na východe, nedá sa eliminovať, aby takéto lapsusy naťahovali zverejnenie výsledkov, prípadne predĺženie volieb? Mal pravdu Jozef Mihál, ktorý ešte počas volebnej noci volal po zmene volebného zákona?
     
    Neviem, ako by sa dalo takéto niečo eliminovať. Nebolo to obvyklé, ale sem-tam sa také niečo stane. Nerobil by som z toho žiadnu tragédiu alebo drámu.
     
     
     
    - Reklama -