Srbsko: Odporcovia Vučiča vtrhli do budovy štátnej televízie v Belehrade

    0
    Skupina demonštrantov protestujúcich v Belehrade proti vláde srbského prezidenta Aleksandara Vučiča vtrhla do budovy štátnej televízie RTS (Autor: TASR)

    Demonštranti sa dožadovali slobodných médií a spravodlivých rámcových podmienok pre voľby. Videozábery zverejnené na facebookovej stránke protestného hnutia zachytávajú vniknutie do sídla RTS v centre Belehradu, odkiaľ sa snažila protestujúcich vyhnať poriadková polícia.

    Medzi niekoľkými desiatkami ľudí, ktorí sa dostali do budovy, boli aj viacerí opoziční lídri vrátane Boška Obradoviča, predsedu pravicovo-radikálneho hnutia Dveri. Niektorí z nich vyhlasovali, že neodídu, kým nedostanú priestor v hlavných večerných správach.

    Podľa AP išlo o prvý vážnejší incident v rámci niekoľko mesiacov trvajúcich pokojných protestov proti Vučičovi, populistickému politikovi obviňovanému z autokratického spôsobu vládnutia.

    Protesty sa začali vlani v decembri po tom, ako násilníci zbili opozičného politika Borka Stefanoviča. Opozícia pripisuje vinu za túto udalosť spoločenskej atmosfére zastrašovania a násilia, ktorú podľa nej vyvoláva vládna koalícia vedená Vučičovou Srbskou pokrokovou stranou (SNS).

    Demonštrácia proti hlave štátu sa konala v sobotu aj v susednej Čiernej Hore, kde vyšlo do ulíc hlavného mesta Podgorica približne 10.000 ľudí. Čiernohorský prezident Milo Djukanovič, ktorému vyčítajú systematickú korupciu a kupovanie si voličských hlasov, podobne ako Vučič odmieta výzvy na odstúpenie z funkcie.

     

    - Reklama -