Muž obvinený z útoku na Novom Zélande bol v Izraeli, vlani navštívil aj Maďarsko

    0
    Na videosnímke údajný strelec jazdí a pozerá sa na tri zbrane na strane spolujazdca 15. marca 2019 na Novom Zélande. (Autor: TASR)

    Izraelské úrady v pondelok informovali, že Austrálčan podozrivý zo spáchania útoku v dvoch mešitách na Novom Zélande podnikol v roku 2016 krátku návštevu Izraela. Muž identifikovaný ako Brenton Tarrant a označovaný za prívrženca ideológie hlásajúcej nadradenosť bielej rady cestoval do Izraela na trojmesačné turistické vízum, informovala agentúra AFP.

    Tarrant navštívil Pakistan i Severnú Kóreu

    Pricestoval v októbri 2016 a v krajine strávil deväť dní, informovala v pondelok hovorkyňa izraelského imigračného úradu Sabine Haddadová, ktorá neposkytla ďalšie podrobnosti o pobyte v súčasnosti 28-ročného muža v Izraeli. Z príspevkov zverejnených na sociálnych sieťach vyplýva, že Tarrant navštívil Pakistan i Severnú Kóreu. Cestoval aj do Grécka, Chorvátska a Bulharska.

    Bulharský minister vnútra Mladen Marinov v pondelok uviedol, že Tarrant navštívil jeho krajinu ako turista a že úrady pri preverovaní jeho pobytu v krajine od 9. do 15. novembra 2018 nezistili nijaké podozrivé aktivity.

    Stále sa pracuje aj a rekonštrukcii okolností pobytu Tarranta v Maďarsku

    Austrálčan Brenton Tarrant podozrivý zo spáchania útoku v dvoch mešitách na Novom Zélande vlani 26. novembra pricestoval do Maďarska smerom z Rumunska medzinárodným vlakom Kőrös Intercity. Na územie krajiny vstúpil na železničnom hraničnom priechode Lökösháza, informovalo v pondelok Centrum boja proti terorizmu (TEK).

    Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság centrum uviedlo, že muž, ktorý cestoval sám, sa preukázal platným austrálskym pasom. V databáze teroristov nefiguroval a TEK nedostalo ani žiadne upozornenie z partnerských organizácií zo zahraničia.

    Centrum upozornilo, že na základe dostupných informácií naďalej pracuje na rekonštrukcii okolností pobytu Tarranta na území Maďarska.

    Predpokladaný páchateľ najzávažnejšieho krviprelievania v moderných dejinách Nového Zélandu síce vyrastal v malom meste Grafton v austrálskom štáte Nový Južný Wales, ale v posledných rokoch veľa cestoval. Donedávna býval v novozélandskom meste Dunedin, vzdialenom približne 350 kilometrov od dejiska masakry – mesta Christchurch.

    Austrálsky minister vnútra Peter Dutton v pondelok informoval, že za posledné tri roky strávil Tarrant v Austrálii len 45 dní. Dodal tiež, že Tarrantovo meno nefigurovalo na zoznamoch osôb podozrivých v súvislosti s terorizmom. Masakra, ku ktorej došlo 15. marca v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch, si vyžiadala 50 obetí na životoch a 50 zranených.

    - Reklama -