Trump: USA zvažujú možnosť členstva Brazílie v NATO

    0
    Brazílsky prezident Jair Bolsonaro (vľavo) počas stretnutia s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Bielom dome vo Washingtone 19. marca 2019. (Autor: TASR)

    Na úvod svojho prvého stretnutia si obaja prezidenti vymenili futbalové dresy svojich národných tímov. “Brazília a Spojené štáty si nikdy neboli bližšie,” povedal Trump Bolsonarovi, sediac vedľa neho v Oválnej pracovni. “Budeme veľmi, veľmi vážne zvažovať, či pôjde o NATO alebo inú alianciu,” uviedol Trump novinárom na margo spojenectva s touto juhoamerickou krajinou.

    Trump svojmu brazílskemu partnerovi zároveň prejavil uznanie, keď uviedol, že “urobil veľmi pozoruhodnú prácu”. Šéf Bieleho domu tiež Bolsonarovi povedal, že “viedol úžasnú politickú kampaň” a že je “poctený”, že ju porovnávali s tou jeho. Trump spresnil, že lídri budú diskutovať o obchode, nepokojoch vo Venezuele, ako aj o ďalších témach.

    Brazília sa snaží o bližšie vojenské vzťahy s USA získaním štatútu významného nečlenského spojenca Severoatlantickej aliancie, ktorý umožňuje prednostný prístup k nákupu amerického vojenského vybavenia a technológie. Trump dodal, že USA tiež podporujú snahu Brazílie o členstvo v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

    - Reklama -