Orbán pred schôdzkou EPP ubezpečil Bavorsko, že CEU môže zostať v Budapešti

    0
    Stredoeurópska univerzita (CEU) v Budapešti (Autor: TASR)

    Predseda frakcie EPP v Európskom parlamente (EP) Manfred Weber na budapeštianskej schôdzke s Orbánom, ktorá sa konala 12. marca, navrhol, že Bavorsko sprostredkuje, aby CEU mohla zostať v Budapešti. CEU tento návrh privítala, avšak trvala na tom, aby Orbán osobne garantoval, že CEU môže naďalej pôsobiť v Budapešti.

    Weber po minulotýždňovom stretnutí s Orbánom konštatoval, že na všetky problémy sa nepodarilo nájsť riešenie. Zopakoval, že Fidesz si môže zachovať členstvo v EPP, ak maďarská vláda zastaví kampaň namierenú proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie, ak sa Orbán ospravedlní ostatným členom EPP a zabezpečí, aby Stredoeurópska univerzita (CEU) mohla zostať v Budapešti.

    Orbán sa 14. marca ospravedlnil lídrom členských strán EPP, ktoré žiadajú vylúčenie jeho strany Fidesz. V liste sa premiér ospravedlnil za “útočný tón”, avšak podčiarkol, že na svojom politickom postoji aj naďalej trvá. Maďarská vláda 15. marca ukončila spornú bilbordovú kampaň proti Junckerovi.

     

     

    - Reklama -