Dôverné vzťahy s Kočnerom? Vydieranie šéfa Penty? SaS má na Čižnára jasnú požiadavku

    0
    Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár (Autor: TASR)

    Námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky a prokurátor Dobroslav Trnka by mali odísť z prokuratúry. Je to predovšetkým úloha pre generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby sa o to postaral. Takýto záver robí strana Sloboda a Solidarita (SaS) na základe zistení obhajcu matky zavraždenej Martiny Kušnírovej Romana Kvasnicu, ktorý sa oboznámil s nahrávkami a elektronickou komunikáciou uväzneného Mariana Kočnera s týmito prokurátormi.

    „Ak z nich vyplýva, že Trnka ako generálny prokurátor mal vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka ohľadom Gorily a že Šufliarsky ako námestník generálneho prokurátora mal dôverný vzťah s uväzneným Marianom Kočnerom, ktorý pred verejnosťou i svojím nadriadeným tajil, dôveryhodnosť týchto vysokých štátnych úradníkov sa ocitla na bude nula,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

    Šufliarsky a aj Trnka by si to mali podľa liberálov uvedomiť a odísť bez toho, aby sa celá záležitosť riešila cez disciplinárne konanie a prípadné trestné stíhanie. „Dôverné vzťahy s osobou ako Kočner sú jednoducho pre prokurátorov kompromitujúce a diskvalifikujúce,“ tvrdí Alojz Baránik.

    Strana SaS zároveň žiada policajného prezidenta Milana Lučanského a generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby vyšetrovanie prípadov prokurátora Dobroslava Trnku a námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek Petra Šufliarskeho odňali inšpekcii ministerstva vnútra a pridelili ju tým vyšetrovateľom a dozorovým prokurátorom, ktorí sú vecne príslušní ich skúmať.

    Stavovisko Čižnára

    Pána generálneho prokurátora SR by zaujímalo, podľa akých kritérií hodnotí pán poslanec Alojz Baránik (SaS) „dôvernosť“ predmetnej komunikácie, ktorú, ako predpokladáme – nemá k dispozícii, alebo ju má? Vyhodnocuje pán poslanec takto exaktne a striktne akúkoľvek komunikáciu, resp. stretnutia všetkých osôb s ktorými M. K. komunikoval alebo sa stretával?

    Generálny prokurátor zároveň pánu poslancovi odporúča doštudovať si zákonné podmienky, ktoré musia byť splnené pri odvolaní prokurátora z funkcie.

    Pán poslanec by mal byť vo svojich vyjadreniach, keď už predkladá „zaručené“ informácie, dôsledný. Len pre spresnenie, tzv. nahrávku Trnka – Kočner nerieši Inšpekcia Ministerstva vnútra SR, ako to tvrdí vo svojom stanovisku pán Baránik, ale iná zložka NAKA PPZ.

    Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

    - Reklama -