Prokurátor, ktorý komunikoval s Alenou Zsuzsovou: Veľká chyba, za ktorú som zaplatil

    0
    René Vanek (Autor: TASR)

     “René Vanek bol na jeho vlastnú žiadosť uvoľnený z funkcie 14. marca, pretože k tomuto dňu sa vzdal funkcie prokurátora,” uviedla vo štvrtok na otázku TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová. Doteraz po medializovaní informácií, že Vanek komunikoval s Alenou Zsuzsovou obvinenou v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bol radovým prokurátorom netrestného odboru GP SR. Po zrušení funkcie si čerpal dlhšie dovolenku.

    Dôvodom zrušenia funkcie Vanekovi boli medializované informácie týkajúce sa jeho komunikácie s obvinenou Alenou Zsuzsovou., ktoré si generálny prokurátor overil z viacerých zdrojov. Takéto konanie považoval Čižnár za nezlučiteľné s funkciou námestníka generálneho prokurátora. “Mrzí ma to. Bola to veľká chyba a zaplatil som za ňu. Bola chyba, že som komunikoval s neznámou osobou,” uviedol v polovici januára pre TASR Vanek. Vyslovil pritom úprimnú ľútosť nad tým, že roky poctivej práce sú takouto chybou vymazané. 

    Viaceré zdroje z prostredia justície vtedy TASR potvrdili, že Vanek svoje predchádzajúce funkcie zastával profesionálne a poctivo. Podľa nich však mal potom, ako zistil, kto je spomínaná neznáma žena, informovať okamžite svojho nadriadeného. S neznámou osobou vôbec nemal komunikovať, keď už z titulu svojej pozície prešiel bezpečnostnými previerkami a bol určite poučený. 

    Vanek pred zrušením funkcie potvrdil, že v roku 2013 ho cez “Messenger” oslovila neznáma žena. Ako tvrdí, odvtedy si “raz za čas” napísali o jednoduchých súkromných veciach. “Mala prezývku Ali Ajuška a nikdy som nemal vedomosť o jej skutočnom priezvisku ani o tom, s kým je v kontakte. Nikdy som sa s ňou osobne nestretol,” tvrdil Vanek. 

    Generálny prokurátor vymenoval Vaneka do funkcie prvého námestníka v auguste 2013. Vanek dovtedy pôsobil na Krajskej prokuratúre v Bratislave vo funkcii námestníka a zároveň tam zastával aj post hovorcu. Predtým pracoval na okresných prokuratúrach v Senici a Malackách.

    - Reklama -