Mayová súhlasila s dátumami, ktoré ponúkli ostatní lídri EÚ pre brexit, tvrdí Tusk

    0
    Theresa Mayová a Donald Tusk (Autor: TASR)

    Lídri krajín Európskej únie sa vo štvrtok po takmer sedemhodinových rokovaniach, počas ktorých odznelo viacero termínov pre odklad brexitu, nakoniec dohodli na dvoch dátumoch. Prvý z nich je 22. máj, pričom však Spojené kráľovstvo musí splniť hlavnú podmienku Bruselu, a tou je súhlas Dolnej snemovne britského parlamentu s dohodou o riadenom brexite. O nej budú britskí poslanci – už do tretice – hlasovať na budúci týždeň, ešte pred doteraz platným dátumom brexitu, ktorým je 29. marec.

    Druhým dátumom je 12. apríl, a ten bude platiť v prípade, že britskí poslanci “rozvodovú dohodu” opätovne neschvália, zároveň britská vláda informuje svojich európskych partnerov, ako si predstavuje ďalší postup. Hlavne však musí Brusel informovať o tom, či sa Briti zapoja do volieb do Európskeho parlamentu (23.-26.5). V prípade účasti na eurovoľbách by Londýn mohol žiadať odklad brexitu až do konca roku 2019 a dovtedy hľadať spôsoby, ako politicky vyriešiť všetky sporné otázky súvisiace s odchodom z EÚ.

    “Ak sa dohoda o odstúpení nebude schvaľovať na budúci týždeň, Európska rada súhlasí s odkladom do 12. apríla s očakávaním, že Spojené kráľovstvo naznačí, aký je ďalší postup. V praxi to znamená, že až do tohto dňa zostanú všetky možnosti otvorené a dátum odchodu bude odložený,” uviedol Tusk počas spoločnej tlačovej konferencie s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Zároveň dodal, že “Mayová súhlasila s týmto plánom”.

    Britská premiérka už po príchode na summit naznačila, že odchod z EÚ je “rozhodnutím britského ľudu” a treba ich vôľu naplniť, zároveň však vyjadrila nádej, že sa to podarí zabezpečiť organizovane, na základe dohody o brexite. Jej pôvodný návrh bol odklad brexitu do 30. júna.

    V záveroch Európskej rady (summit) sa uvádza, že dohoda o brexite, ktorá bola odsúhlasená medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom v novembri 2018, sa nemôže opätovne otvárať a akýkoľvek jednostranný záväzok, vyhlásenie alebo iný právny akt musí byť v súlade so znením a duchom dohody o brexite.

    Juncker v tejto súvislosti naznačil, že “hodiny tikajú” nielen v prípade brexitu, ale aj v iných oblastiach, čím naznačil, že iným krajinám dochádza trpezlivosť a čelia určitej miery frustrácie, kvôli príliš dlhému času venovanému otázkam okolo odchodu Británie.

     

    - Reklama -