Erdogan vyzval na celosvetový boj proti islamofóbii

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    “Ako bojovalo ľudstvo po holokauste proti antisemitizmu, tak by malo (teraz) opäť rovnako odhodlaným spôsobom bojovať proti narastajúcej islamofóbii,” povedal Erdogan vo štvrtok na mimoriadnom zasadnutí Organizácie islamskej spolupráce (OIC) v Istanbule. 

    “Momentálne čelíme islamofóbii a moslimskej nenávisti,” uviedol ďalej turecký prezident. Dodal, že proti krajne pravicovým a neonacistickým skupinám by sa malo postupovať rovnako ako proti džihádistom z Islamského štátu (IS).

    Na zasadnutie pricestoval aj novozélandský minister zahraničných vecí Winston Peters. Vo svojom prejave uistil moslimov žijúcich na Novom Zélande, že napriek nedávnym útokom v Christchurchi, pri ktorých zahynulo 50 ľudí, sa v tejto krajine môžu cítiť “isto a bezpečne”. 

    “Uistenie moslimským komunitám na Novom Zélande, aby sa cítili bezpečne a isto, je obzvlášť dôležité,” povedal Peters. Dodal, že v prípade stíhania útočníka z Christchurchu “nezostane kameň na kameni”. “Táto osoba bude čeliť… novozélandskému právu a zvyšok svojho života strávi v izolácii v novozélandskom väzení,” dodal.

    Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v reakcii na Petersa vychválil novozélandské orgány za ich “úprimné posolstvá solidarity”. “Sme tu (na zasadnutí OIC), aby sme ukázali, že v boji proti islamofóbnym prejavom sme na celom svete zjednotení,” povedal.

    Erdogan rozhneval Novozélanďanov, keď krátko po útokoch v rámci svojej kampane pred nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami premietal na verejnosti úryvky z videozáznamu zachytávajúceho minulotýždňovú masakru Christchurchi. Toto video zhotovil samotný útočník. 

    Pobúrenie vyvolal na Novom Zélande aj v susednej Austrálii tiež súvisiacim výrokom, že protimoslimsky ladení Austrálčania a Novozélanďania navštevujúci Turecko sa môžu vrátiť v rakvách ako ich starí otcovia, ktorí bojovali v bitke pri Gallipoli (1915-16).

    Samotný austrálsky premiér Scott Morrison označil Erdoganove slová za “veľmi urážlivé”; podľa hovorcu tureckého prezidenta však boli “vytrhnuté z kontextu”. Canberra vo štvrtok konštatovala pokrok v úsilí o urovnanie tejto roztržky.

    Novozélandský minister zahraničných vecí Peters odcestoval do Turecka taktiež pre to, aby objasnil situáciu okolo kontroverzného videozáznamu i Erdoganovho výroku.

     

    - Reklama -