V Poľsku odsúdili marockého komplica strojcu parížskych útokov

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Mourad T. svoju spojitosť s džihádistami poprel, súd v Katoviciach mu však udelil trest vo výške troch rokov a ôsmich mesiacov. Voči rozsudku je možné sa odvolať. Proces bol prvým svojho druhu v Poľsku, jednej z mála európskych krajín, ktorá nezažila teroristický útok.

    Muža zadržali v Poľsku začiatkom septembra 2016. Podľa prokuratúry bol medzi decembrom 2014 a septembrom 2016 spriahnutý s IS, pričom pôsobil ako “komplic” a “zved” Abdelhamida Abaaouda, ktorý údajne naplánoval parížske útoky s bilanciou 130 mŕtvych a vyše 400 zranených.

    Mourad T. sa koncom roka 2014 stretol s Abaaoudom v tureckom meste Edirne, ako aj s dvoma ďalšími džihádistami, ktorí boli zabití pri protiteroristickej akcii v Belgicku v roku 2015, uviedla poľská prokuratúra. Abaaouda zastrelila polícia na predmestí Paríža päť dní po útokoch.

    Maročan používal niekoľko falošných identít a strávil čas v Rakúsku, Grécku, Maďarsku, Turecku a Srbsku. Poľská kontrarozviedka ABW muža zadržala po upozornení od iných európskych tajných služieb, pričom prvotná indícia prišla od americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

    V jeho telefóne sa našli návody na zostrojenie výbušných zariadení a zmienky o potenciálnych cieľoch.

     

    - Reklama -