Namiesto vyrovnávacieho príplatku má fungovať fiktívny dôchodok, vysvetlila poslankyňa Mosta

    0
    Irén Sárközy (Autor: TASR)

    Namiesto vyrovnávacieho príplatku pre starodôchodcov sa má vypočítavať tzv. fiktívny dôchodok. Zmeny v pôvodnom návrhu zákona o sociálnom poistení predstavila na pondelkovom parlamentnom finančnom výbore jedna z predkladateliek návrhu, poslankyňa Irén Sárközy (Most-Híd).

    Zmeny boli podľa jej slov dohodnuté v spolupráci s ministerstvom práce. Pôvodný návrh bol upravený pozmeňujúcim návrhom v Ústavnoprávnom výbore Národnej rady (NR) SR. “Účinnosť zákona bude od 1. 1. 2020 a vypustí sa vyrovnávací príplatok, na ktorý mali nárok len tí, ktorí mali odpracovaný určitý počet rokov,” opísala Sárközy.

    Namiesto vyrovnávacieho príplatku sa má vypočítať tzv. fiktívny dôchodok. “Teraz každému, kto má aspoň jeden rok nárok na slovenský starobný, invalidný alebo predčasný dôchodok, sa vypočíta fiktívny slovenský dôchodok. Z Českej republiky bude naďalej dostávať dôchodok podľa výpočtu z Českej republiky a ten fiktívny dôchodok bude rozdiel oproti tomu, na aký nárok má podľa slovenskej legislatívy,” priblížila poslankyňa.

    Zároveň dodala, že sa to má týkať 2130 osôb v roku 2020, okolo 2280 osôb v roku 2021 a približne 2450 osôb v roku 2022. “Zvýšené náklady budú 2 milióny eur v prvom roku, 2,2 milióna eur v druhom roku a 2,5 milióna eur v treťom roku,” vyčíslila Sárközy.

    Výbor pre financie a rozpočet NRSR sa v pondelok zaoberal aj novelou zákona o energetickej hospodárnosti budov. Poslanec SNS Radovan Baláž predniesol pozmeňujúci návrh, ktorým by sa mali doplniť prechodné ustanovenia do predloženej novely.

    Členovia výboru rokovali tiež o návrhu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, venovali sa aj novele zákona o elektronických komunikáciách, ale napríklad aj návrhu zákona o Environmentálnom fonde z dielne poslancov za Most-Híd Bélu Bugára a Petra Antala.

    - Reklama -