Nemci vyvracajú ostré obvinenia Orbána

    0
    Na ilustračnej snímke logo Kresťanskodemokratickej únie (CDU) na jedom zo spolkových zjazdov strany v Nemecku. Foto: TASR/AP

    Program nemeckých politických strán Kresťanskodemokratická únia (CDU) a Kresťanskosociálna únia (CSU) pre voľby do Európskeho parlamentu vyvracia obvinenia maďarskej vládnej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána, že EPP sa vzďaľuje od kresťansko-pravicových hodnôt a posúva smerom k podpore prisťahovalectva. Konštatoval to v stredu vo svojej analýze spravodajský server Privátbankár.hu.

    V pondelok zverejnený program CDU/CSU – politických subjektov, ktoré dominujú v Európskej ľudovej strane (EPP) – sa popri podpore liberálnej demokracie stavia na stranu ochrany kresťanských koreňov, chce udržiavať nízky počet utečencov a ochraňovať vonkajšie hranice Európy, zdôrazňuje Privátbankár.hu.

    V uplynulých týždňoch viacerí politici maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP, ale aj publicisti provládnych médií tvrdili, že EPP sa vzdáva pravicových hodnôt.

    Orbán začiatkom marca vyhlásil, že vníma snahu pretransformovať Európsku ľudovú stranu “na medzinárodnú organizáciu podporujúcu prisťahovalectvo”, pripomína Privátbankár.hu a dodáva, že minulý týždeň pozastavili členstvo Fideszu v EPP.

    Orbánova strana a jeho priaznivci odvtedy hlásajú, že chyba nie je vo Fidesze, ale v EPP.

    - Reklama -