Blahová: Šimkovičovej návrh napomáha únoscom a nie deťom

    0
    Natália Blahová (Autor: TASR)

    Dodala, že Martina Šimkovičová (nezaradená), ktorá návrh predložila, ho zrejme nepripravovala. “Tento návrh si zrejme objednal veľmi konkrétny únosca alebo jeho právny zástupca.

    Vo vlastnostiach dokumentov, ktoré sú na stránke NR SR, je dôkaz. Nevypracovala ho poslankyňa Šimkovičová, ale konkrétna právnická kancelária. Tento návrh nie je o pomoci deťom, pomáha únoscom,” povedala Blahová. Vo vlastnostiach dokumentov sa zobrazuje priezvisko Absolonová. 

    “Rozprávame sa tu o dieťati, ktoré je už dva roky unesené na Slovensku napriek viacerým rozhodnutiam,” zdôraznila Blahová. Upozornila, že pri deťoch je potrebné, aby sa rozhodovalo rýchlo a nerobili sa prieťahy. 

    Návrh podľa nej však spôsobí neúmerne predlžovanie návratového konania či predlžovanie právnej neistoty dieťaťa. Žaloba na obnovu konania v prípade rozhodnutia v konaní o návrate maloletého dieťaťa do cudziny je podľa Blahovej v priamom rozpore s účelom medzinárodného dohovoru.

    Šimkovičová návrh obhajovala. Podľa jej slov nehrozia žiadne nezákonnosti. Cieľom jej novely je povoliť podanie žaloby na obnovu konania aj proti právoplatnému uzneseniu v konaní o návrat maloletého do cudziny vo veciach neoprávneného premiestnenia alebo zadržania.

    - Reklama -