Angola chce vyrábať ruské zbrane

    0
    Na snímke zľava angolský prezident Joao Lourenco a ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia (Autor: TASR)

    “Pokiaľ ide o našu vojenskú a technickú spoluprácu s Ruskom, bude pokračovať a bude sa prehlbovať. Toto je túžba oboch krajín,” konštatoval Lourenco.

    “Keď hovorím o spolupráci, nehovorím len o obchode a nákupe výzbroje a zbraní, ale hovorím tiež, ak je to možné, o kapacite výroby a montáže vojenskej techniky v našej krajine,” pokračoval angolský prezident.

    Podľa jeho slov sa chce Angola posunúť “zo súčasného stavu nákupcu ruskej vojenskej techniky a technológií k tomu, aby sa stala výrobcom”. Lourenco dodal, že táto iniciatíva vytvorí pracovné miesta pre miestnych obyvateľov a učiní “Angolu nezávislejšou”.

    Agentúra TASS poznamenala, že bilaterálna vojenská a technická spolupráca medzi Moskvou a Angolou sa od konca 70. rokov aktívne rozširuje. Moskva odvtedy v rôznych časových obdobiach dodávala Angole ručné zbrane, ťažké obrnené vozidlá, lietadlá, viacúčelové vrtuľníky, ako aj zbraňové komponenty. V roku 2012 sa strany dohodli, že postavia v Angole továreň na výrobu malých ručných zbraní.

     

    - Reklama -