Žitňanská ho presadzovala, Fico v ňom videl rozpor s ústavou. Poslanci otvorili Istanbulský dohovor, SNS chce zastaviť jeho ratifikáciu

    0
    Robert Fico a Lucia Žitňanská na archívnej snímke (Autor: TASR)

    Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška pripomína, že dohovor už dlhší čas stojí v rámci procesu ratifikácie. Problémom dokumentu je podľa neho to, že ustanovenia dohovoru nie sú v súlade s Ústavou SR. “Preto navrhujem, aby sme tento bod prerokovali a zaujali k nemu stanovisko,” podotkol Paška.

    Dohovor spôsobil v minulosti napätie v koalícii. Vtedajšia ministerka spravodlivosti z Mosta-Híd Lucia Žitňanská ho presadzovala, SNS ho odmietala a vyhlásila, že chce, aby Slovensko vzalo svoj podpis spod dohovoru späť.

    Podľa národniarov by dokument mohol vytvoriť cestu registrovaným partnerstvám homosexuálov. SNS zároveň vyhlasovala, že je za ochranu žien a nemieni tolerovať násilie na nich páchané.

    Vtedajší premiér Robert Fico (Smer-SD) pred rokom vo februári vyhlásil, že nedá súhlas, aby vláda predložila Istanbulský dohovor na ratifikáciu, pokiaľ budú existovať legitímne a zjavné rozpory medzi jeho obsahom a ústavnou definíciou manželstva ako zväzku muža a ženy. Fico to uviedol s tým, že ide o spoločné stanovisko všetkých troch strán vládnej koalície.

     Poslanci Európskeho parlamentu (EP) následne v marci 2018 vyzvali členské štáty EÚ, ktoré ešte dohovor neratifikovali, aby tak čo najrýchlejšie urobili. Výzva sa týkala aj Slovenska.

    Istanbulský dohovor, ktorý prijala Rada Európy v roku 2011, je najkomplexnejšia medzinárodná zmluva o boji proti násiliu páchanému na ženách. Dohovor nadobudol platnosť v auguste 2014, EÚ ako organizácia ho podpísala v júni 2017.

    Popoludní príde na rad pravidelná štvrtková Hodina otázok. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku straníckeho kolegu Jána Podmanického, ktorého zaujíma, aké dosahy na Slovensko očakáva v súvislosti s brexitom a aké opatrenia v tejto súvislosti SR pripravuje. Ján Kvorka (Smer-SD) by zase chcel vedieť, ako sa Pellegrinimu po roku vo funkcii podarilo splniť ciele, ktoré si stanovil.

    - Reklama -