Európsky parlament prijal kritické uznesenie o situácii na Slovensku

    0
    Europarlament - ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Za prijatie uznesenia, ktoré zhrnulo závery monitorovacej skupiny zriadenej v rámci Výboru EP pre občianske slobody, aby sledovala situáciu v oblasti právneho štátu v EÚ, najmä na Malte a na Slovensku, hlasovalo 398 poslancov, proti bolo 85 a zdržalo sa 69 zo 751-členného zákonodarného zboru EÚ. Monitorovacia skupina EP bola vytvorená v nadväznosti na vraždy novinárov Daphne Caruanovej Galiziovej a Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

    Parlament odsúdil “nepretržité úsilie rastúceho počtu vlád členských štátov EÚ o oslabenie právneho štátu, rozdelenie právomocí a nezávislosť súdnictva”. V prijatom texte sa zdôrazňuje, že atentáty na Caruanovú Galiziovú na Malte a na Kuciaka a Kušnírovú na Slovensku, ako aj vražda bulharskej novinárky Viktorie Marinovovej mali vplyv na novinárov v celej EÚ. Poslanci pripomenuli, že demokracia založená na právnom štáte nemôže fungovať bez silných a nezávislých médií.

    V prípade Slovenska europoslanci privítali obvinenia proti údajnému objednávateľovi vraždy Jána Kuciaka a Martina Kušnírovej a vyzvali na pokračovanie vyšetrovania na národnej i medzinárodnej úrovni všetkými dostupnými prostriedkami. “Všetky aspekty prípadu by sa mali v plnej miere preskúmať, vrátane prípadných politických väzieb na trestné činy,” uvádza sa v správe EP.

    Uznesenie vyjadrilo znepokojenie členov EP nad obvineniami z korupcie, konfliktu záujmov a beztrestnosti týkajúcich sa najvyšších kruhov moci na Slovensku. Prostredníctvom schválenej správy europoslanci varujú pred politizáciou a nedostatočnou transparentnosťou vo výberových a menovacích procesoch, napríklad v pozícii prezidenta Policajného zboru SR.

    Na Malte je podľa uznesenia EP nevyhnutné nezávislé medzinárodné verejné vyšetrovanie vraždy Caruanovej Galiziovej, čo by mali podporiť všetky inštitúcie EÚ ako aj členské štáty. To sa rovnako týka aj vyšetrovania údajných prípadov korupcie, finančných trestných činov, prania špinavých peňazí, podvodov a daňových únikov, o ktorých informovala zavraždená novinárka, a ktoré sa týkajú súčasných aj bývalých verejných činiteľov.

    Poslanci odkázali maltskej vláde, že všetky právne prípady urážok na cti, ktoré podali členovia maltskej vlády proti zabitej novinárke a jej rodine, treba stiahnuť.

    EP rovnako žiada vyšetrovanie odhalení v rámci škandálu Panama Papers týkajúcich sa väzieb medzi spoločnosťou “17 Black” so sídlom v Dubaji a ministrom cestovného ruchu, bývalým ministrom energetiky a vedúcim Úradu predsedu vlády na Malte. Poslanci zároveň žiadajú, aby boli okamžite ukončené schémy na udeľovanie občianstva a trvalého pobytu pre zahraničných investorov na Malte, pretože predstavujú “vážne riziko” pre boj proti praniu špinavých peňazí a v podstate znamenajú “predávanie občianstva EÚ”.

     

    - Reklama -