František vysvetlil, prečo nenechal ľudí, aby mu bozkávali prsteň

    0
    Pápež František (Autor: TASR)

    Podľa spravodajskej televízie Sky News sa po zverejnení videa, na ktorom vidno ako František odťahuje od pútnikov ruku, vzniesla na pápeža vlna kritiky. Niektorí konzervatívni kritici ho obvinili, že opúšťa cirkevnú doktrínu a je neúctivý k stáročným tradíciám.

    Hovorca Alessandro Gisotti vysvetlil, že pápež je osobne radšej, pokiaľ mu prsteň bozkávajú menšie skupiny ľudí, ako sa aj stalo na záver jeho stredajšej generálnej audiencie v Ríme.

    “Svätý Otec mi povedal, že jeho motivácia bola veľmi jednoduchá: hygiena,” uviedol hovorca Vatikánu na margo pondelka. “Chcel sa vyhnúť tomu, aby sa ľudia, nie on sám, nakazili nejakou chorobou,” dodal Gisotti.

    V katolíckom pútnickom mieste Loreto v strednom Taliansku vítal Františka v pondelok dlhý rad veriacich. Na video zázname z akcie vidno, ako pápež počas zdravenia sa s veľkým počtom ľudí začal ruku postupne odťahovať.

    Neskôr v stredu pritom František na generálnej audiencii na Námestí svätého Petra dovolil mníškam a kňazom, aby mu ruku pobozkali.

    Tradícia bozkávania prsteňa biskupa či pápeža na znak vyjadrenia rešpektu a poslušnosti sa v katolíckej cirkvi zachováva stáročia.

    - Reklama -