Ukrajinská polícia vyšetruje podozrenia z kupovania hlasov

    0
    Arsen Avakov (Autor: TASR)

    Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov vo štvrtok večer spresnil, že polícia prešetrovala sťažnosti na kupovanie hlasov v prospech štyroch kandidátov na prezidentský úrad. Týkali sa súčasného prezidenta Petra Porošenka, expremiérky Julije Tymošenkovej, lídra strany Občiansky postoj a exministra obrany Anatolija Hrycenka a vodcu strany Základ Serhija Tarutu.

    Avakov spresnil, že v prípade Hrycenka sa nepotvrdilo žiadne z podozrení a v prípade Tarutu sa polícia zaoberá zatiaľ jediným prípadom z meste Odesa, pričom o jeho vyšetrenie požiadal samotný kandidát, nespokojný, že jeho aktivista sa dopustil konania v rozpore so zákonom.

    Najviac oznámení sa podľa Avakova týka Porošenka a Tymošenkovej, pričom pomer začatých trestných stíhaní je 60 percent ohľadom kupovania hlasov pre Porošenka a 40 percent sa týka Tymošenkovej.  Avakov dodal, že polícia má k dispozícii mnoho dôkazov, okrem iného aj fotografie či videozáznamy. 

    Spresnil, že vyšetrovanie si vyžiada veľa času a bude ukončené až po voľbách.

    Podľa agentúry TASS Avakov sumarizoval, že od začiatku volebnej kampane – 31. decembra 2018 – zaregistrovala polícia 4294 trestných oznámení týkajúcich sa volieb, začala 299 trestných konaní a spísala 633 administratívnych protokolov.

    Prvé kolo prezidentských volieb na Ukrajine sa bude konať túto nedeľu. Ich favoritom je zabávač a herec Volodymyr Zelenskyj. Z prieskumov vyplýva, že boj o druhé miesto budú zvádzať práve Porošenko a Tymošenková.

    - Reklama -