SNS: Stopka Istanbulskému dohovoru bola naša priorita. Odmietame adopcie detí pármi rovnakého pohlavia

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    “SNS je proti násiliu na ženách, nebudeme ho tolerovať, sme pripravení diskutovať o zmenách zákonov, ktoré by riešili násilie páchané na ženách,” uviedol Bernaťák. Podpredseda SNS Anton Hrnko zdôraznil, že SNS nijakým spôsobom nechce zasahovať do individuálnych životov ľudí. “Každý má právo výberu svojho spôsobu života, prejavovať svoju lásku, ale nemôže dôjsť k ohrozeniu rodiny,” uviedol. SNS zároveň uviedla, že odmieta adopcie detí pármi rovnakého pohlavia, aj prítomnosť cudzích vojsk na území Slovenska. 

    Národná rada SR žiada vládu, aby nepokračovala v procese smerujúcom k ratifikácii Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (tzv. Istanbulský dohovor). Kabinet má tiež oznámiť Rade Európy, že Slovensko sa nehodlá stať zmluvnou stranou dohovoru.

    Vyplýva to z uznesenia, ktoré predložila SNS a parlament ho prijal 101 hlasmi. Proti bol iba klub SaS, pár poslancov OĽaNO (Ján Budaj, Natália Milanová, Silvia Shahzad), Mosta-Híd (Peter Kresák, Katarína Cséfalvayová) a nezaradených (Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý, Viera Dubačová, Simona Petrík, Martin Poliačik, Oto Žarnay). Niektorí poslanci nehlasovali alebo sa zdržali

    SNS zdôvodňovala uznesenie tým, že existujú pochybnosti pri výklade viacerých ustanovení dohovoru, že je v rozpore so slovenskou ústavou. Poukazovala na to, že ústava definuje manželstvo ako zväzok muža a ženy. Rovnako upozorňovala na problematiku rodu.

    Opozícia tvrdila, že dohovor nejde proti slovenskej ústave a že SNS prišla pre preferencie. Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nezaradená) okrem iného uviedla, že pokiaľ ide o rod, muž a žena značí pohlavie, nie rod. Pojem rod je podľa jej slov v dohovore len na účely tohto dokumentu.

    Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v marci 2018 vyzvali členské štáty EÚ, ktoré ešte neratifikovali Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, aby tak čo najrýchlejšie urobili. Výzva sa týkala aj Slovenska.

    Istanbulský dohovor, ktorý prijala Rada Európy v roku 2011, je najkomplexnejšia medzinárodná zmluva o boji proti násiliu páchanému na ženách. Dohovor nadobudol platnosť v auguste 2014, EÚ ako organizácia ho podpísala v júni 2017.

     

    - Reklama -