Dúfame, že bude plniť sľuby z kampane, odkazujú Čaputovej zástupcovia parlamentných strán

    0
    Na snímke kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová vo volebnej centrále po 2. kole prezidentských volieb 31. marca 2019 v Bratislave (Autor: TASR)
    Smer – SD
     
    Zástupca vládnej strany Smer – SD, poslanec NR SR Juraj Blanár okrem gratulácie novozvolenej prezidentke poďakoval aj Marošovi Šefčovičovi, ktorý „urobil dobrý výsledok, lebo zdvojnásobil svoje hlasy z 1. kola“ a poďakoval aj jeho manželke, lebo „bola pripravená aktívne plniť úlohu prvej dámy po piatich rokoch“. Blanárovi sa nepozdáva, že zrazu sa k víťazovi začínajú hlásať viacerí a „brať si víťazstvo k sebe“. Naopak – Maroš Šefčovič dokázal urobiť výsledok s podporou len jedinej strany Smer – SD. 
     
     
    SNS
     
    Podľa podpredsedu SNS Juraja Pašku „strana cítila, že priestor v našej politike je otvorený pre ženy“. „Pani Čaputová má spôsob vystupovania veľmi dobrý a ak to doplní o skúsenosti, môže veľmi dobre reprezentovať záujmy Slovenska,“ konštatoval Paška. Šefčovičovi podľa Pašku uškodilo, že nastúpil neskoro a „nevedel sa tak rýchlo naučiť komunikovať s voličmi“. SNS nevstúpila so svojím kandidátom preto, lebo to považuje za iný politický boj. „Ľudia si žiadajú príbeh, nechcú straníckych kandidátov,“ odôvodnil. Zároveň upozornil, že 60 % voličov Slovenska vlastne nemalo v 2. kole koho voliť. 
     
     
     
    Most-Híd
     
    „Sláva víťazom, česť porazeným,“ zareagoval na volebné výsledky Ivan Švejna z Mosta-Híd. Most ju v druhom kole podporil aj preto, že oslovovala menšiny. Strana dúfa, že jej sľuby sa aj naplnia.
     
     
    SaS
     
    Zástupkyňa opozičnej SaS, poslankyňa NR SR Natália Blahová má obrovskú radosť z výsledku a zdôraznila, že z pohľadu SaS „nie je na mieste nijaký smútok nad vzdaním sa mandátu Roberta Mistríka, ktorý povýšil národný záujme nad svoj“. Zároveň ubezpečila, že budú novú prezidentku kontrolovať, či naozaj bude vykonávať svoj mandát nadstranícky, ako sľubovala.
     
     
    OĽaNO
     
    Šéf OĽaNO Igor Matovič ocenil, že víťazstvo Zuzany Čaputovej prišlo aj vďaka spojeniu kresťanov a liberálov. Chýbalo mu poďakovanie Robertovi Mistríkovi, lebo „on je hrdina“, aj maďarským Slovákom. Kritizoval aj vystúpenie Štefunka a Beblavého, pretože Čaputovej víťazstvo je aj víťazstvom kresťanov, nielen liberálov. Matovič sa spolieha, že nová prezidentka bude mať výrazný vplyv aj na zmeny v prokuratúre. Priznal, že vytiahnutie SMS komunikácie medzi Kočnerom a Šufliarskym bolo odpoveďou na skrytú kampaň za Šefčoviča počas moratória, keď sa hlasovalo v NR SR o dôchodkovom strope a Istanbulskom dohovore. Matovič dôrazne vyzval budúcu prezidentku, aby komunikovala so všetkými – aj s voličmi Kotlebu, Harabina.
     
     
    Sme rodina Boris Kollár
     
    Rovnako predseda Sme rodina Boris Kollár potvrdil, že ak sa nová prezidentka bude venovať veciam, ktoré nás spájajú, môže byť dobrou prezidentkou a rovnako dúfa, že bude napĺňa sľuby, ktoré dala v kampani. 
     
     
    ĽSNS
     
    Zástupca ĽSNS Martin Beluský uviedol, že s novou prezidentkou má strana určité nezhody, ale to neznamená, že ju nebude rešpektovať. Dúfa, že bude plniť svoje sľuby v záujme Slovenskej republiky. Zároveň pripomenul, že stále zbierajú podpisy na referendum za vystúpenie z NATO a od Zuzany Čaputovej očakávajú, že sa zachová podľa ústavy. 
     
     
     
    - Reklama -