Istanbulský dohovor je prezidentská dohoda. Vláda nemôže sama prijať opatrenia na ukončenie ratifikačného procesu, upozorňuje Žitňanská

    0
    Lucia Žitňanská (Autor: TASR)

    Vláda v prípade Istanbulského dohovoru nemôže sama prijať opatrenia na ukončenie ratifikačného procesu, je to prezidentská zmluva. Uviedla to na sociálnej sieti exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská s tým, že parlament môže prezidentovi odporučiť, aby na konkrétne kroky poveril člena vlády.

    “Parlament v uznesení požiadal vládu, aby urobila opatrenia k ukončeniu ratifikačného procesu, konkrétne, aby Slovensko oznámilo Rade Európy, že sa nehodlá stať zmluvnou stranou tohto dohovoru. Keď to celé zjednoduším, tak parlament dal len politický príkaz, aby vláda niečo urobila, ale vláda sama to urobiť nemôže, pretože Istanbulský dohovor je prezidentskou zmluvou. Vláda ho dojednala z poverenia prezidenta a člen vlády ho podpísal tiež z poverenia prezidenta,” vysvetlila Žitňanská.

    Ak teda parlament žiada vládu urobiť vyhlásenie voči Rade Európy aj s právnymi účinkami, môže podľa slov exministerky len odporučiť prezidentovi, aby na tento krok poveril člena vlády. “Dohovor tak bude ešte žiť ďalej, téma politicky nepochybne tiež,” vyjadrila sa Žitňanská.

    Národná rada SR hlasmi 101 poslancov schválila v piatok (29. 3.) uznesenie, ktorým žiada vládu, aby nepokračovala v procese smerujúcom k ratifikácii Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (tzv. Istanbulský dohovor). Kabinet má tiež oznámiť Rade Európy, že Slovensko sa nehodlá stať zmluvnou stranou dohovoru.

    Istanbulský dohovor, ktorý prijala Rada Európy v roku 2011, je najkomplexnejšia medzinárodná zmluva o boji proti násiliu páchanému na ženách. Dohovor nadobudol platnosť v auguste 2014, Európska únia (EÚ) ako organizácia ho podpísala v júni 2017.

    Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v marci 2018 vyzvali členské štáty EÚ, ktoré ešte neratifikovali dohovor, aby tak čo najrýchlejšie urobili. Výzva sa týkala aj Slovenska.

    - Reklama -