V Holandsku chcú vyšetriť miznutie neplnoletých migrantov

    0
    Migranti si so sebou berú aj deti - ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Údaje pochádzajú z vyšetrovania rozhlasového programu Argos, ktorý sa zaoberal obchodovaním s mladými utečencami, najmä tými, ktorí majú vietnamský pôvod.

    Výskum naznačil, že počas posledných piatich rokov najmenej 60 vietnamských detí zmizlo bez stopy z chránených utečeneckých centier, kde žili práve pre obavy, že by sa mohli stať obeťami organizovaného obchodovania s ľuďmi.

    “Hovoríme o mimoriadne zraniteľných deťoch,” opísala situáciu ministerka práce Attje Kuikenová. Pripomenula, že jej rezort požaduje náležité opatrenia v tejto oblasti už niekoľko rokov.

    “Treba uskutočniť vyšetrovanie, aby sa zistilo, čo sa deje,” dodala ministerka.

    Na vyšetrovaní rozhlasovej relácie Argos sa podieľali aj britskí novinári z nedeľníka The Observer.

    Podľa spoločných zistení sa úrady obávajú, že väčšina z mladistvých migrantov, ktorí zmizli v Holandsku, končí v Británii, kde pracujú na plantážach konope alebo v nechtových salónoch.

    V jednom prípade sa 17-ročnému vietnamskému chlapcovi podarilo vyhľadať pomoc britskej polície po tom, ako bol prepravený do Spojeného kráľovstva z utečeneckého centra na juhu Holandska.

    Holandský národný spravodajca pre obchodovanie s ľuďmi Herman Bolhaar v tejto súvislosti uviedol, že existuje dostatok dôkazov o tom, že deti migrantov sú vykorisťované a že vláda by mala robiť viac na ich ochranu a na zistenie, čo sa s nimi stalo.

    Holandský denník NRC Handelsblad vlani v októbri informoval, že v roku 2017 zmizlo z chránených utečeneckých centier 360 neplnoletých utečencov.

    Väčšina detí, ktoré zmizli z dohľadu úradov, pochádzala z Afganistanu, Maroka, Alžírska, Albánska, Eritrey, Sýrie a Vietnamu. Vyše polovica z nich mala menej ako 16 rokov.

    Dutchnews.nl pripomenul, že koncom 90. rokov minulého storočia zmizlo z holandských utečeneckých centier vyše 100 dievčat z Nigérie.

    Niekoľko z nich bolo neskôr nájdených v talianskych nevestincoch.

    - Reklama -