Žitňanská: Treba zamedziť kupčeniu s ĽSNS, preto trvám na verejnej voľbe ústavných sudcov

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

    “Ústavný súd takto nesfunkčníme. Plénum síce bude môcť zasadať, bude mať sedem členov, ale je zásadný rozdiel, či má plénum sedem ľudí alebo 13. Ak ich bude len sedem, stačí názor jediného sudcu, aby vec plenárna bola zmätená zo stola bez toho, aby Ústavný súd rozhodol, a nedostane sa spravodlivosti,” upozornila Žitňanská v rozprave.

    Exministerka zároveň kritizuje nízky záujem o tému z radov koalície aj opozície. V pléne, kde sa rokuje o voľbe, sedí len niekoľko zo 150 poslancov. Podľa Žitňanskej za to môže fakt, že nekandiduje predseda Smeru-SD Robert Fico. Takýto prístup odmieta. Je presvedčená o tom, že na Slovensku nebude právny štát, kým témy spravodlivosti, ako je výber ústavných sudcov, nebudú top témami politických lídrov bez ohľadu na to, či kandiduje Fico alebo nie.

    “Téma ako voľba kandidátov na ústavných sudcov musí byť témou prvého rangu každého politického lídra,” vyhlásila. Význam Ústavného súdu vyzdvihla aj v súvislosti s tým, že zrušil parlamentu novelu ústavy. Nie je podľa nej preto jedno, kto bude sedieť na Ústavnom súde.

    Žitňanská tiež trvá na verejnom hlasovaní. Je to podľa nej okrem iného jediná garancia toho, aby sa strany nedohadovali s ĽSNS. Verejná voľba je podľa exministerky dôležitá “pre dôveryhodnosť procesu aj inštitúcie do budúcnosti”. “Nebude na Slovensku právny štát, kým témy ako voľba kandidátov na Ústavný súd, každý krok k zvýšeniu spravodlivosti, nebudú top témou politického záujmu politických špičiek naprieč politickým spektrom,” uzavrela.

    Alojz Baránik (SaS) zdôraznil, že treba voliť kandidátov, ktorí sú nespochybniteľní. Súhlasí s ním aj Ondrej Dostál (SaS). “Budeme voliť tých, o ktorých sme presvedčení, že budú dobrými ústavnými sudcami,” povedal. Koalícia je podľa neho dohodnutá na tajnej voľbe, SaS preferuje verejnú. Argumentuje tým, že verejná moc má byť uskutočňovaná transparentne a má byť kontrolovaná. “Je dôležité, aby verejnosť vedela, ako rozhodujeme a za koho hlasujeme,” dodal.

    K voľbe kandidátov mohli poslanci podľa Dostála prikročiť už minulý týždeň na začiatku schôdze. Na odkladanie voľby nevidí dôvod. Tvrdí, že politické kalkulácie sú legitímne, nie však v situácii, keď na ÚS už niekoľko týždňov chýba deväť sudcov. Doplnil, že parlament by sa mal usilovať zvoliť 18 kandidátov. Za krajne nesprávne považuje to, že si koalícia zvolí len šesť mien.

    Koalícia sa do rozpravy nateraz nezapojila.

     

    - Reklama -