Opozícia má zhodu na kandidátoch na sudcov ÚS, oznámilo to hnutie OĽaNO

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    “Podporíme kvalitných, morálne zdatných odborníkov. Keďže sme aktívne pristúpili k vypočúvaniu všetkých kandidátov, myslíme si, že aj v druhej voľbe si je z čoho vyberať,” uviedlo hnutie.

    Opozícia zdôrazňuje význam ústavného súdu a pripomína, že už je takmer dva mesiace nefunkčný. Vyzýva preto vládnu koalíciu k zodpovednosti.

    “Žiadame koalíciu, aby prestala hazardovať so základnými právami všetkých ľudí. Vyzývame poslancov vládnej koalície, aby v druhej voľbe pristúpili k voľbe sudcov zodpovedne, a aby vyberali takých kandidátov, ktorí budú vždy stáť na strane práva a spravodlivosti,” zdôraznilo OĽaNO.

    Sme rodina sa bude pri voľbe riadiť predchádzajúcou dohodou s opozíciou na desiatich menách. O novej dohode podľa vlastných slov nerokovali. “Doteraz nás nikto neoslovil. Viem, že oni sedeli, niečo si dohadovali. My máme tých desať mien. My neotáčame, nerobíme kšefty,” povedal predseda strany Boris Kollár. K pôvodným desiatim dohodnutým menám podľa jeho slov pripoja ďalších päť kandidátov, ktorých považujú za dobrých. Kollár zároveň vylúčil akúkoľvek dohodu so Smerom-SD.

    Voliť majú poslanci podvečer, koalícia zatiaľ svoju dohodu neoznámila. Na obed sa má zísť koaličná rada, ktorá sa má dohodnúť, ako pri voľbe postupovať.

    Pri prvom hlasovaní poslanci nikoho nezvolili a tak sú aktuálne na Ústavnom súde SR iba štyria sudcovia z 13. Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, z ktorých má prezident SR vybrať deviatich nových ústavných sudcov.

     

    - Reklama -