Nemecká vláda priviezla z Iraku deti uväznených džihádistov

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    Nemecká vláda priviezla z Iraku do vlasti niekoľko detí uväznených džihádistov. V piatok o tom informovalo nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Repatriácia sa uskutočnila v čase, keď sa vojna proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) blíži ku koncu, uviedla tlačová agentúra AFP.

    “Počet neplnoletých osôb už privezených do Nemecka dosiahol maximálny jednociferný údaj,” povedal zdroj z ministerstva zahraničných vecí a dodal, že deti sa vrátili so súhlasom ich rodičov a teraz sú v starostlivosti svojich príbuzných v Nemecku.

    Medzi prvými malými navrátilcami do Nemecka boli tri deti, ktoré pricestovali vo štvrtok na letisko v Stuttgarte so svojou 31-ročnou matkou, napísal vo vyhlásení ich právnik Mahmut Erdem. Dodal, že okamžite po prílete ich odviedli do väzby.

    Podľa rezortu diplomacie je vo väzení v Iraku najmenej osem nemeckých občanov, keďže boli odsúdení za členstvo v IS.

    Ministerstvo oznámilo, že vie o prípadoch nemeckých občanov vo väzbe v severnej Sýrii, ale dodalo, že k nim nemá priamy konzulárny prístup, pretože veľvyslanectvo v sýrskej metropole Damask je zatvorené.

    Vláda sa predsa len snaží nájsť spôsob, ako vrátiť do vlasti nemeckých štátnych príslušníkov, informovalo ešte ministerstvo.

    Po páde poslednej bašty takzvaného Islamského štátu v Sýrii minulý mesiac sa stal osud zahraničných bojovníkov a ich rodín veľkým problémom pre vlády, keďže vojna proti IS sa chýli ku koncu.

    Nemecké ministerstvo vnútra uviedlo, že deti sú nevinnými obeťami, čo umožňuje ich návrat.

    Francúzsko minulý mesiac vzalo domov päť sirôt a návraty posudzuje jednotlivo, z prípadu na prípad.

    - Reklama -