V Saudskej Arábii zadržali aktivistov za práva žien

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Medzi zadržanými sú dvaja muži s dvojakým americkým aj saudskoarabským občianstvom – lekár a spisovateľ Bader Ibrahim a Saláh Haidar, syn známej aktivistky za práva žien Azízy Júsifovej, ktorú len nedávno prepustili z väzenia, ako i tehotná feministická autorka Khadijah Harbiová, jej manžel, ďalší dvaja spisovatelia a aktivista podporujúci právo žien šoférovať.

    Zadržaní neboli politicky aktívni na Twitteri a vo veľkej miere ich necitovali ani zahraničné médiá, konštatovala agentúra AP. Niektorí z nich sú priateľmi a iní sa poznali z intelektuálnych kruhov.

    Väčšinu aktivistov zadržali vo štvrtok v mieste ich bydliska v saudskoarabskej metropole Rijád, jednu osobu v meste Dammám, uviedol pre AP nemenovaný zdroj.

    Ide prvé hromadné zatýkanie kritikov saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána po minuloročnej vražde saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. 

    Kráľovstvo už čelí medzinárodnej kritike v súvislosti s prebiehajúcim súdnym procesom s 11 ženami, ktoré sú obvinené z kontaktu so zahraničnými médiami, diplomatmi a ľudskoprávnymi skupinami. Vo väzbe totiž údajne čelili mučeniu a sexuálnemu zneužívaniu.

    Saudskoarabské úrady minulý týždeň dočasne prepustili tri zo žien zadržaných minulý rok počas zásahu proti aktivistom za práva žien. Väčšina zadržaných bojovala za právo pre ženy riadiť motorové vozidlo a za zrušenie zákonov o opatrovníctve, ktoré dávajú mužom konečné slovo pri rozhodovaní, či sa žena môže vydať, získať pas alebo cestovať do zahraničia.

    - Reklama -