Urobíme z americkej armády teroristov! Irán reaguje na vyhlásenia Washingtonu

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    O tom, že USA majú v úmysle označiť revolučné gardy za zahraničnú teroristickú organizáciu, informoval v sobotu Reuters s odvolaním sa na troch nemenovaných amerických predstaviteľov.

    Bolo by to po prvý raz, čo Washington oficiálne označí zložku armády inej krajiny za teroristickú organizáciu. Podľa uvedených zdrojov by oficiálne oznámenie malo v pondelok učiniť ministerstvo zahraničných vecí USA.

    “Ak Spojené štáty americké zaradia revolučné gardy na svoj zoznam teroristických skupín, my zaradíme na čiernu listinu teroristov armádu tejto krajiny – a bude tam figurovať hneď vedľa Dáišu (Islamského štátu),” napísal na Twitteri vplyvný iránsky poslanec Faláhatpíše. 

    Iránske revolučné gardy (Sepáhe pásdáráne enkelábe eslámí) boli založené v roku 1979 na popud ajatolláha Rúholláha Chomejního. Gardy sú oddelené od iránskych pozemných, námorných aj vzdušných síl. Zatiaľ čo regulárna armáda má za úlohu chrániť hranice štátu a vnútornú bezpečnosť, úlohou gárd je podľa iránskej ústavy chrániť režim islamskej republiky.

    - Reklama -