Brexit: Britský minister financií verí v nejakú formu dohody s labouristami

    0
    Na snímke britský minister financií Philip Hammond (Autor: TASR)

    Rokovania britskej vládnej Konzervatívnej strany s opozičnými labouristami s cieľom nájsť riešenie patovej situácie v otázke brexitu pokračujú. V sobotu to vyhlásil minister financií Philip Hammond, ktorý zároveň vyjadril presvedčenie, že obe strany dosiahnu “nejakú formu dohody”, píše agentúra Reuters.

    Predstavitelia Labouristickej strany ešte v piatok na margo prebiehajúcich rokovaní s konzervatívcami uviedli, že zatiaľ nenastal počas rozhovorov viditeľnejší pokrok, keďže kabinet premiérky Theresy Mayovej neponúkol “zásadnejšiu zmenu (návrhu) či kompromis”.

    Hammond však v interview pre médiá v rámci rokovania ministrov financií členských štátov EÚ v Bukurešti zdôraznil, že  “rozhovory s labouristami pokračujú”.

    “Som optimista v tom, že s labouristami dosiahneme určitú formu dohody,” povedal ďalej Hammond a dodal, že vláda si v rokovaniach nekladie nijaké ultimátne požiadavky. 

    Rozhovory vlády s labouristami sa začali v stredu po tom, ako britská premiérka Theresa Mayová oslovila lídra labouristov Jeremyho Corbyna, aby sa s ňou stretol a aby sa pokúsili spoločne hľadať ďalší postup v procese vystúpenia krajiny z EÚ.

    Labouristi sa zasadzujú za miernejšiu formu brexitu, vďaka ktorej by Británia aj po vystúpení z EÚ zostala členom colnej únie.

    - Reklama -