FOTO Grécka polícia už tretí deň čelí migrantom. Chcú sa dostať do strednej Európy. Na sociálnych sieťach šíria fámy, že cesta je voľná

    0
    Migranti sa pokúšajú prelomiť policajný kordón počas zrážok s príslušníkmi gréckych poriadkových síl pred utečeneckým táborom v dedine Diavata, západne od Solúnu na severe Grécka 5. apríla 2019. (Autor: TASR)

     

     

    Podobné potýčky medzi políciou a migrantmi sa pri tábore Diavata odohrali aj vo štvrtok a v piatok.

    V sobotu migranti hádzali do policajného kordónu kamene. Polícia použila slzotvorný plyn a ohlušujúce granáty, informovala agentúra AP.

    Približne 2000 migrantov v sobotu už tretí deň po sebe oznámilo zámer dostať sa zo severogréckeho prístavného mesta Solún k hraniciam so Severným Macedónskom, ktoré sú vzdialené približne 60 kilometrov. Odtiaľ chcú následne pokračovať do strednej Európy, informovala agentúra DPA.

    Migranti sa snažia dostať do pohraničia Grécka so Severným Macedónskom po tom, ako sa na sociálnych sieťach začali šíriť fámy, že táto hranica bude čoskoro opäť priechodná. 

    Grécke ministerstvo pre migráciu tieto informácie poprelo a vyzvalo, aby sa všetci migranti vrátili späť. Na ich presun mali byť pripravené autobusy.

    V Grécku žije viac než 70.000 utečencov a migrantov, ktorí do tejto krajiny začali prichádzať v rámci masovej utečeneckej vlny v roku 2015, keď muselo množstvo ľudí opustiť svoje domovy najmä v dôsledku občianskej vojny v Sýrii.

    V období, keď migračná kríza dosiahla vrchol, vznikol na hraniciach medzi Gréckom a Severným Macedónskom múr, ktorý stále stojí a kontroluje ho pohraničná stráž. 

    Takzvaná balkánska cesta, ktorá vedie z Grécka cez Severné Macedónsko, Srbsko a Maďarsko do strednej Európy, je teda aj naďalej uzatvorená.

    - Reklama -