Rómovia sa k svojmu etniku nehlásia. Môže za to systematická diskriminácia, tvrdí Slovenské národné stredisko pre ľudské práva

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Medzinárodný deň Rómov by mal byť nielen oslavou rozmanitej rómskej kultúry, ale aj prostriedkom boja proti predsudkom. Upozorňuje na to Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP), pripomínajúc, že väčšinová populácia sa na Rómov na Slovensku stále pozerá s predsudkami.

    “Spolu so systematickou diskrimináciou a nenávistnými prejavmi prispievajú predsudky k tomu, že sa Rómovia ku svojej etnickej príslušnosti nehlásia. Podľa klasifikovaného odhadu Ministerstva vnútra (MV) Slovenskej republiky z roku 2013 žije na Slovensku 402.820 Rómov, ku svojim koreňom sa však hlási menej ako jedna štvrtina z nich,“ upozornila výkonná riaditeľka SNSĽP Katarína Szabová.

    Dodala, že diskriminácia a predsudky Rómom sťažujú uplatňovanie širokého rozsahu občianskych práv.

    SNSĽP sa preto tento rok rozhodlo osláviť Medzinárodný deň Rómov (8. apríla) búraním stereotypov a predsudkov o mladých Rómoch.

    “Počas celého dňa bude možné nájsť na sociálnych sieťach SNSĽP pozitívne príklady mladých ľudí z rómskych komunít.

    Zároveň bude stredisko v centre Bratislavy rozdávať koláčiky šťastia ako symbolický darček, ktorý má obdarovaného nasmerovať na správnu životnú cestu, pomôcť mu prekonať prekážky v živote a vyčariť úsmev na tvári,” informovala výkonná riaditeľka SNSĽP.

    Zástupcov strediska bude možné stretnúť v pondelok od 11.00 h do 13.00 h na Laurinskej ulici v Bratislave. Záujemcovia s nimi môžu tiež diskutovať o budúcnosti rómskej mládeže.

    Medzinárodný deň Rómov bol prvýkrát vyhlásený v roku 1990 ako pripomenutie prvého Svetového kongresu Rómov, ktorý sa konal v prvej polovici apríla 1971 v Orpingtone pri Londýne.

    - Reklama -