Paška sa drsne zahryzol do hokejovej ´repre´: Ak chceli svoje logo, nemali brať od štátu milióny

    0
    Jaroslav Paška (Autor: TASR)

    „Ak hokejoví reprezentanti chceli svoje logo, nemali podpísať zmluvu a brať od štátu milióny,“ uviedol v televíznej diskusii poslanec Národnej rady SR a podpredseda SNS Jaroslav Paška na margo upravovaného štátneho znaku na hokejových dresoch reprezentácie. Slovenský zväz ľadového hokeja sa v zmluve s Ministerstvom školstva vedy výskumu a športu SR zaviazal, aby hráči používali pri reprezentácii štátu dresy so štátnym znakom.

    „Štátny znak plní inú funkciu, nie je na predaj ani na obchodovanie. Športovci, ktorí reprezentujú svoju krajinu sa majú jasne prihlásiť k svojmu domovskému štátu. Je to po prvýkrát v histórii, kedy sa slovenská reprezentácia odmietla prihlásiť ku štátnemu znaku, čiže k samotnej Slovenskej republike,” tvrdil Jaroslav Paška.

    Zväz má na základe zmluvy s ministerstvom financie, v ktorej je jasne stanovené, za akých podmienok sa majú používať. „Teraz hokejová reprezentácia používa dresy s upraveným štátnym znakom. Je to nejaký biznis model, snažia sa na tom vyťažiť príjem pre hokejistov, pričom súčasne berú peniaze od štátu,“ usúdil poslanec a podpredseda SNS a doplnil, že takýmto konaním sa stavajú k občanom chrbtom, ak štát prispieva z verejného rozpočtu.

    Podpora z rezortu školstva je určená na podporu reprezentácie a o je úcte reprezentovať štát. „Každý zákon bez sankcií je prázdny zákon, výška zneváženia konkrétne voči štátnemu znaku nie je asi primeraná,“ uvažoval ďalej podpredseda Paška s tým, že v osobitných podmienkach zákon upravuje používanie štátneho znaku v iných kategóriách.

    „Neviem o tom, že v iných štátoch by bol štátny znak spoplatnený. Štátny znak má inú funkciu, nie je na predaj a ani na obchodovanie. Krajina sa má s ním stotožniť. Zväz môže mať svoje logo, ale nemôže vzniknúť deformáciou štátneho znaku. Ak by hrali pod hlavičkou hokejového zväzu, tak by to bolo v poriadku, ale nie v slovenskej reprezentácii,“ upresnil poslanec Paška a dodal, že ho mohli nahradiť v iných častiach dresu. 

     

    - Reklama -