Kiska podpísal ústavný zákon o dôchodkovom strope

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    Odchod do dôchodku

    Do Ústavy SR sa dostane formulácia, že “vek potrebný na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe nesmie presiahnuť 64 rokov”. Ženám, ktoré vychovali jedno dieťa, bude znížený vek odchodu do dôchodku o šesť mesiacov. Matky, ktoré vychovali dve deti, budú odchádzať do dôchodku o jeden rok skôr a ženy s troma a viac deťmi by mali byť zvýhodnené o rok a pol. 

    Minimálna mzda

    Okrem zastropovania veku odchodu do dôchodku bude Ústavou SR garantované aj ustanovenie o minimálnej mzde. “Každý zamestnanec má právo, aby jeho odmena za vykonanú prácu nebola nižšia ako minimálna mzda,” definuje legislatívna zmena s tým, že podrobnosti o úprave minimálnej mzdy ustanoví tiež zákon.

    Dôchodkové sporenie

    Ústavne tiež budú zakotvené základné piliere dôchodkového zabezpečenia. “Primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia. Štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok,” uvádza sa v ústavnom zákone.

    Ako hlasovali poslanci

    Za prijatie dôchodkového stropu hlasovali všetci poslanci Smeru-SD, SNS, celý klub ĽSNS, traja poslanci Mosta-Híd, hnutie Sme rodina a päť nezaradených poslancov. Definitívne hlasovanie o zmene Ústavy SR bolo v parlamente niekoľkokrát odložené. Na prijatie zmien totiž bola potrebná trojpätinová väčšina 90 hlasov poslancov a tie Smer-SD nemal od začiatku isté. Návrh kritizovali viacerí odborníci, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, názory neboli jednotné ani v koalícii.

     

    - Reklama -